Monday, 21 September 2015

apa yang mengganggu fikiran saya - Part2

 My dad went to this programme and took back its books, and give it to me. wanting me to read i guess. Secara teknikalnya, banyak kesalahan bahasa dan typo dalam ni. Banyak juga ucapan atau bahan yang dibentangkan agak emosi dan kurang fakta kukuh untuk menyokongnya. some are just like ramblings to me.Adakah saya tidak endahkan semua yang ditaip dalam tu? Tak juga. Cuma saya tak bersetuju dengan kebanyakannya dan di sebalik memorandum tersebut.
Tapi...apa yang paling mengganggu fikiran saya?
Ia bertajuknya "perpaduan nasional". But I could not see any perpaduan nasional in there! only rage and one sided views that is almost racist (my opinion).
So okay up to u. Silalah baca dan kenalilah orang-orang di dalamnya.



Sunday, 20 September 2015

alQuran for autistic children

thumbs up al-Quran!

benda yang pernah mengganggu fikiranku dulu.. masih lagi sekarang..

Tahun lepas dok baca paper tak berapa gemar nih. i was intrigued by the picture on the main page. ar nih..terus sy whatsapp member saya tentang perasaan sy tentangnya.
 yup, ni tahun lepas punya sambutan merdeka. Tajuk macam bagus, tapi gambar tu sgt mengerikan saya. Budak2 bawah umur, berbasikal waktu malam. selalu jugak nampak tu, walaupun bukan di malam merdeka.
Selalu tertanya-tanya, budak-budak ni masih kanak-kanak, apa dibuat lewat malam ni?
 di mana ibubapa mereka?
dan yang paling ntahpape adalah, kenapalahhhhh editor suratkhabar ni boleh bagi gambar macam ni lepas kat muka depan? THIS is totally wrong.
socially unacceptable. should these kids we be proud of? patutnya wartawan cover isu neh, isu kenapa kanak-kanak merayap waktu malam naik basikal jauh-jauh.. (kekadang depa berhenti kedai mamak 24 jam tu pada tengah malam tu order sekeping roti canai dgn air suam then share ramai2).

But then again, ini kan editor suratkhabar yang pernah keluar headline "apa lagi cina mahu?" tu kan? dan memang headlines dia banyak lagi yang tak boleh blahh..memang ntahpape. jadi hmm...so tak hairanlah kenapa gambar bebudak ni boleh keluar dengan caption begitu kan?
I guess nak kene sekolahkan balik editor ni kot.hehe..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails