Wednesday, 28 May 2014

Aikk?? dah 30?

Bulan ni genaplah umur saya 30! hoyeahh! Masuk 3 series... :P

Orang kata umur gini dah wajib tekan butang panik sebab tak kahwin lagi..uhukhuk..
Yelah, secara biologinya memang dah lewat. Tapi malas nak komenlah...korang doa jelah yek..? Maleh den nak pikir pasal nih.

Ha, sebenarnya nak cerita tentang pencapaian.

Memang kagum dan tersedak bila tengok pencapaian orang lain pada usia belum mencecah 30 tahun pun. Tak perlulah cerita pasal senarai jutawan muda/ usahawan muda/ genius muda. Ranking dunia tu tak perlulah sebut kan?

Ni haa..cukuplah tengok yang dekat-dekat je.

Jurulatih Badminton Remaja Jepun pun sebaya saya..hukhuk.. bekas guru pula tu..? hukhuk

Kawan-kawan yang dah habis Master's Degree dah makin berderet. Malah ada yang dah  buat phD.

Tengok profil Ikon Guru sempena Hari Guru pun asyik tersedak jugak. Umur lebih kurang bayo den yo! (i am not rapping. it is Negeri Sembilanese dialect.hhehe..)

Lepas tu tengok pula facebook kawan-kawan haisyy..masing-masing dah beranak-pinak..haisyyy.. (btw i am sooo happy for them! tak tipu. kalau jumpa sure anak diorang saya dok cium-cium)

Kalau dalam d&t (baca: dakwah & tarbiyah), orang muda daripada saya dah jfasih dan hafal segala kitab dan ayat alquran..

Memanglah kita pun rasa beria-ia nak buat yang terbaik meningkatkan diri. Benar, itulah antara dalam pemikiran saya sejak dulu lagi. Sentiasa mencari What to do next? Memang suka cabar diri dan suka meningkatkan diri dengan ilmu. Cuma silapnya saya di sini, saya kurang bersungguh-sungguh, kurang berdisiplin, dan kurang percaya pada diri sendiri.

OKlah, saya nak berubah!

Apapun, bila sebut soal pencapaian, saya teringat kata-kata kawan saya minggu lepas.

Katanya dulu semasa dia bersekolah di kawasan tanah rancangan FELDA, dia pernah ada seorang cikgu yang sangat komited (Ini cerita hujung 80an dan awal 90an) Beliau selalu bagi yang terbaik untuk anak-anak muridnya dan tidak pernah jadikan kekurangan sumber kewangan sebagai halangan. Beliau buat juga pementasan drama, dan pelbagai aktiviti yang tak terbayang dek anak-anak tanah rancangan ini. Kawan saya kata, kalau ikutkan cikgu ni patut jadi Tokoh Guru.

Ya benar, sebenarnya ramai unsung heroes di sekeliling kita ni. Tak kisahlah kerja apapun. Mereka tetap hero.

Baiklah, saya sudah dapat formulanya!
Buat sehabis baik! Malah sebaiknya buat Lillahitaala. Kerana Allah.

Kalau nak tengok pencapaian bukan setakat pada SKT, Resume, Facebook Profile, Biodata Tokoh, atau usrah tree tetapi sebenarnya di mata Allah.
Biarlah orang tak nampak usaha kita, yang pentingnya kita buat yang terbaik!

2 comments:

WM said...

Kak Ai,
There's no panic button to push or click.
Dah isi borang UTJ?
hihihi

true.joy.hope said...

masalahnye tak panik langsung..haha..
tgh rebel tanak isi borang utj :P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails