Saturday, 28 July 2012

Nice People are not Perfect


Semalam ada sesi taaruf. Kawan saya, seperti biasa, tersenyum saja sewaktu memperkenalkan dirinya. dulu-dulu, saya pernah terfikir tentang orang sepertinya: Orang baik.

Mungkinkah ada orang seperti saya dahulu? Yang mungkin terfikir “What a feat. Is she real? all-smiles like that..baik je..”

 http://bardboo.com/wp-content/uploads/2012/01/budak-baik1.jpg

Teringat  saya tentang kali pertama saya attend program yang baik-baik ni. Waktu tu malam persembahan. Penutup untuk orientasi maktab saya. It is an all-girls event lah. Semua nasyid belaka kalau tak silap saya. Tapi satu group tu, nyanyi lagu nasyid yang “sayang-menyayang-feel good” song lah...then like sisterhood bonding moment pulak bila dia menyanyi sambil letak tangan kat bahu masing-masing, berganding bahu bergerak ke kiri dan ke kanan(i guess u can imagine it right?)...

then dia ajak audiens nyanyi sama2. ada lah audiens yg turun join in the group. ada juga yang secara spontan, berdiri merapatkan diri dengan rakan-rakan di tempat duduk, berganding bahu dan bergerak sambil menyanyi bersama-sama dari tempat duduk tu. 


Kemudian terlintas di fikiran saya; “oh man, I think I am in a wrong place”. Tambahan pula,nasyid yang leweh-leweh ni memang kepantangan saya..waktu itu saya terima nasyid macam Raihan je. Kalau dah lovey-dovey sangat, minta maaf la. Lagipun memang saya tak terdedah sangat dengan industri nasyid waktu itu. Konon saya brutal lah sangat time tu. Tapi time tu pun saya memang memilih sikit dengan lagu2 ni. Saya tak boleh terima artis atau lagu yang tak bermakna baik. Contohnya saya suka Linkin Park, tapi saya tak terima Limp Bizkit atau Eminem. Sebab terlalu banyak vulgar words. Destiny’s Child sehebat mana pun suara dia, saya tak boleh terima pemakaian dan tarian dia yang berinspirasikan pelacur.. So, same thing goes with nasyid. Kalau boleh lagu nasihat je lah, napelah melemahkan semangat atau menyanyikan lagu melalaikan (lagu kapel suh kawen la contohnye).

Oh, dah menerawang jauh dari topik!

Jadi, budak baik begini macamana eh? Memang wujud ke? Yup. Mereka memang wujud. Tapi ada satu perkara anda harus ingat: ORANG BAIK BUKANLAH PERFECT. MEREKA BUKAN MALAIKAT.

 Jadi, janganlah anda anggap mereka tak akan buat salah. Kasihan mereka, tak diberi peluang pun untuk buat salah. Malah kebaikan mereka dianggap dibuat-buat. Tak baik tau! itu namanya buruk sangka. 
Saya yakin, sesetengah daripada mereka pun berusaha untuk jadi baik. Macam saya lah. Oleh itu, mereka bukanlah sekadar dibuat-buat, tapi sedang berusaha memperbaiki diri. Apa salahnya? Kalau saya, saya selalu berusaha untuk tersenyum sewaktu bercakap dalam telefon. Supaya dapatla orang di sebelah sana rasa aliran positif di situ..

Ha, kawan saya yang baik tu, yang tersenyum waktu taaruf tu memang natural. Memang itulah sikapnya. Cuma takdelah dia senyum je sepanjang masa. Kalau perlu kerut, dia kerut juga.

Tapi jangan tersalah anggap, kawan saya yang dianggap budak baik ni pun nakal juga. Kami ada seorang naqibah ni. Naqibah kitorang ni lemah-lembut, cantik, berbudi bahasa, dan baik sangat. Sehinggakan kami tak pernah lihat dia marah atau terlepas cakap. Ayat-ayatnya begitu tersusun. Memang solehah dan qudwah hasanah. Sehinggakan kawan saya ni pernah kata; “tak pernah tengok kakak kita marah kan? Saya teringin juga nak tengok dia membantah atau marah saya. Kadang-kadang saja je nak trigger dia, nak harapkan dia menegur dan marah saya..hihi..”

“Oh, nakal juga kawan saya nih!”fikir saya.

Jadi kesimpulannya? Berkawanlah dengan orang-orang baik ni. Jangan takut dengan mereka. Jangan bersangka buruk dengan mereka. Moga kita dapat aliran cas yang positif daripada mereka.
 http://beliacergas.files.wordpress.com/2008/06/arroworange.jpg

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails