Wednesday, 28 December 2011

siapa yang rugi?

Dalam mentarbiyah diri, komitmennya harus seperti komitmen belajar untuk dapatkan degree.
Oleh itu, ada kelas tak boleh ponteng. Kalau ada kelas miss, kena repeat. Kadang-kadang nak repeat kena tunggu tahun depan. Kalau orang datang kuliah, tutorial, tak sama dengan orang tak datang kuliah tapi dengar rakaman je. Tak sama bila dengar kuliah daripada orang kedua yang menceritakannya. Result peksa pun mungkin teruk. Tambah lagi, tak sama pahalanya (kan kita belajar kerana Allah..)

Ha, macam tulah sebenarnya program tarbiyah. Kalau anda miss, taktahu lagi bila lagi dapat peluang. Oleh itu, secara SERIUSnya, pada saya, bila kita miss satu program tarbiyah yang sepatutnya kita hadiri, maka kitalah sebenarnya yang RUGI.

Penganjur, naqibah tak rugi sangat pun. Mereka mungkin bersusah-payah, tapi mereka tak kisah kalaupun batal sebab usaha mereka tadi diganjari pahala jika ikhlas. Cuma mereka rasa kasihan kepada orang yang tak dapat hadir tu. Iyalah, orang yang tak dapat hadir tu dah RUGI!

Kalau hadir separuh-separuh pun mungkin result kita akan suam-suam kuku je.

Oleh itu, bila kita tak dapat join program tarbiyah, seharusnya kita yang rasa rugi. Tak perlu mohon maaf kepada penganjur, kerana yang sepatutnya kita kasihankan dan rasa sori adalah kepada diri kita sendiri...

kesian...sekian..

p/s: ada orang kata, jangan beri alasan tiada wang, kerana ia seolah-olah men'downgrade'kan nilai tarbiyah kita dengan nilai wang tersebut. kalau tiada wang, cari jalan untuk ada kan. apa-apapun kesulitan, doa dan meminta kepada Allah dahulu. Allah kan ada!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails