Saturday, 17 December 2011

cara otakku berfikir...

huhu..saya baru sedar bahawasanya adelah sorang pakcik tu, saya selalulah dengar ceramah dia. tapi selalu saya susah nak dapat point dia. saya dapat point dia sikit-sikit, tapi nak baca pemikiran dia secara big picture selalunya saya fail. saya fail bila nak relatekan point-point dia. haha..tapi Alhamdulillah itu tidak membuatkan saya berhenti belajar dengan dia.

hmmm…lepas satu peristiwa, baru saya sedar bahawa otak saya ni cara berfikir dia pelik sikit. saya mungkin tak cukup genius macam orang lain yang mendengar ceramah pakcik tu sehingga nampak big picture. yelah, saya ni pelajar sederhana. nak faham pun ambil masa, nak hadam lagi satu hal. nak ingat? lagilah susah.

ada orang pernah cakap, saya ni selalunya mempunyai point of view yang lain daripadanya (konon kagum jap..haha).

eh, ye ke? Mungkin lah kadang-kadang think out of the box. (note the word kadang-kadang ok?) TAPI, masalahnya saya ni bukannya fikir di luar kotak, tapi berfikir out of context. haha..bahaya nih. boleh jadi sesat. tu sebab bila bercakap, saya selalu pusing-pusing..sampai lari point. huhu..teruknye! (patutlah boleh kalah debate time sekolah dulu..hihi..!)

saya ni selalunya banyak idea. tapi semua tak dilaksanakan oleh saya. memang tak pandai. selalunya saya kena salurkan kepada orang lain. barulah boleh dilaksanakan..owh, apekah? ini macam kerja pembuat dasar je? (hehe..pelaksana dasar perasan nak jadi pembuat dasar le tu?..)

apepun, yang mengilhamkan idea tu semata-mata datang daripada Allah swt. jadi janganlah perasan macam dia boleh menghakmilikkan idea tersebut. manfaatkanlah idea tersebut untuk kegunaan umat manusia. yeay!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails