Tuesday, 6 September 2011

alahai..isu lagi!?

Saya bukanlah orang yang sesuai untuk memberikan komen tentang isu ini. Bukannya apa, saya belum pun mendengar ceramah yang orang dok sebut-sebut dalam isu ini. Jadi, saya pun tak bolehlah nak bagi komen lebih-lebih. Kalau sekadar membaca cebisan dari suratkhabar mahupun siaran berita utama pun tak cukup. Anda semua pun tahu kenapa. Bias is everywhere.

Cuma apa saya nak katakan di sini, pasti ada yang bertepuk tangan melihat orang Islam, khususnya Melayu di Malaysia ni bergaduh tentang isu yang entah apa-apa tu. Sudah-sudahlah Muslim Melayu di Malaysia (atau Tanah Melayu suatu ketika dulu) ini dahulunya menjadi mangsa keadaan masa zaman penjajahan. Tak perlulah kita bising-bising lagi menunding jari antara satu sama lain.

Apa yang saya lihat pada zaman itu, tak kiralah samada mereka muslim melayu yang menjadi polis waktu itu, mahupun komunis, kedua-dua pihak merupakan mangsa keadaan. Menjadi seakan boneka yang berperang sesama sendiri demi kepentingan pihak lain mahupun terlalu fanatik dengan ideologi tertentu. Jadi kali ini, tak perlulah bergaduh lagi dan tak perlulah berlumba-lumba menjadi bahan tertawa orang luar. Cukup-cukuplah tu. Kalau rasa dah menyakiti hati orang lain cepat-cepatlah pergi minta maaf. Yang pihak sebelah sana lagi tu bulan baik ni cubalah bawak-bawak bersabar dan memaafkan. Full stop. Tak perlulah kecoh-kecoh lagi dan saman-menyaman.

Banyak lagi benda lain yang lebih penting nak dibuat daripada bergaduh begini.

Ha, yang pihak media pun apa lagi? Sudah-sudahlah tu main api.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails