Wednesday, 28 December 2011

siapa yang rugi?

Dalam mentarbiyah diri, komitmennya harus seperti komitmen belajar untuk dapatkan degree.
Oleh itu, ada kelas tak boleh ponteng. Kalau ada kelas miss, kena repeat. Kadang-kadang nak repeat kena tunggu tahun depan. Kalau orang datang kuliah, tutorial, tak sama dengan orang tak datang kuliah tapi dengar rakaman je. Tak sama bila dengar kuliah daripada orang kedua yang menceritakannya. Result peksa pun mungkin teruk. Tambah lagi, tak sama pahalanya (kan kita belajar kerana Allah..)

Ha, macam tulah sebenarnya program tarbiyah. Kalau anda miss, taktahu lagi bila lagi dapat peluang. Oleh itu, secara SERIUSnya, pada saya, bila kita miss satu program tarbiyah yang sepatutnya kita hadiri, maka kitalah sebenarnya yang RUGI.

Penganjur, naqibah tak rugi sangat pun. Mereka mungkin bersusah-payah, tapi mereka tak kisah kalaupun batal sebab usaha mereka tadi diganjari pahala jika ikhlas. Cuma mereka rasa kasihan kepada orang yang tak dapat hadir tu. Iyalah, orang yang tak dapat hadir tu dah RUGI!

Kalau hadir separuh-separuh pun mungkin result kita akan suam-suam kuku je.

Oleh itu, bila kita tak dapat join program tarbiyah, seharusnya kita yang rasa rugi. Tak perlu mohon maaf kepada penganjur, kerana yang sepatutnya kita kasihankan dan rasa sori adalah kepada diri kita sendiri...

kesian...sekian..

p/s: ada orang kata, jangan beri alasan tiada wang, kerana ia seolah-olah men'downgrade'kan nilai tarbiyah kita dengan nilai wang tersebut. kalau tiada wang, cari jalan untuk ada kan. apa-apapun kesulitan, doa dan meminta kepada Allah dahulu. Allah kan ada!

Saturday, 17 December 2011

cara otakku berfikir...

huhu..saya baru sedar bahawasanya adelah sorang pakcik tu, saya selalulah dengar ceramah dia. tapi selalu saya susah nak dapat point dia. saya dapat point dia sikit-sikit, tapi nak baca pemikiran dia secara big picture selalunya saya fail. saya fail bila nak relatekan point-point dia. haha..tapi Alhamdulillah itu tidak membuatkan saya berhenti belajar dengan dia.

hmmm…lepas satu peristiwa, baru saya sedar bahawa otak saya ni cara berfikir dia pelik sikit. saya mungkin tak cukup genius macam orang lain yang mendengar ceramah pakcik tu sehingga nampak big picture. yelah, saya ni pelajar sederhana. nak faham pun ambil masa, nak hadam lagi satu hal. nak ingat? lagilah susah.

ada orang pernah cakap, saya ni selalunya mempunyai point of view yang lain daripadanya (konon kagum jap..haha).

eh, ye ke? Mungkin lah kadang-kadang think out of the box. (note the word kadang-kadang ok?) TAPI, masalahnya saya ni bukannya fikir di luar kotak, tapi berfikir out of context. haha..bahaya nih. boleh jadi sesat. tu sebab bila bercakap, saya selalu pusing-pusing..sampai lari point. huhu..teruknye! (patutlah boleh kalah debate time sekolah dulu..hihi..!)

saya ni selalunya banyak idea. tapi semua tak dilaksanakan oleh saya. memang tak pandai. selalunya saya kena salurkan kepada orang lain. barulah boleh dilaksanakan..owh, apekah? ini macam kerja pembuat dasar je? (hehe..pelaksana dasar perasan nak jadi pembuat dasar le tu?..)

apepun, yang mengilhamkan idea tu semata-mata datang daripada Allah swt. jadi janganlah perasan macam dia boleh menghakmilikkan idea tersebut. manfaatkanlah idea tersebut untuk kegunaan umat manusia. yeay!

Monday, 12 December 2011

astaghfirullahalazim

Buka tv pagi-pagi, tengok channel berita.
Tv buat sorotan seminggu punya berita. Apa respon saya? Memang saya beristighfar panjang.
Bukannya saya tak tahu apa yang telah berlaku, tetapi bila sudah digabungkan kesemuanya dalam satu sorotan seminggu, ia nampak sangat dahsyat. Rasa tak mampu nak duduk selesa lagi.
Russia, Syria, Somalia, Itali, tiada satupun negara yang tiada konflik yang menunjukkan dunia sudah tidak tunduk kepada Allah.

Tolonglah rakyat Malaysia, anda masih lagi mampu duduk termangu hidup dalam dunia anda?
Kita memang harus keluar daripada kotak selesa kita. Lihat keluar. Fahami bahawa jika kita buat rasa tidak peduli dan tidak merasai bahawa mereka juga adalah kita, habislah kita. jika tidak kita, cucu-cicit kita suatu hari nanti. Apa yang lebih BESAR lagi adalah, apa yang KITA BUAT sekarang, atau TIDAK BUAT sekarang sebenarnya menyebabkan tragedi-tragedi tersebut berlaku kepada orang lain di sekitar kita di dunia ini.
Masih mahu melarikan diri? Bukankah kita adalah khalifah??

Thursday, 1 December 2011

hari ini...untuk tangisan

hari ini aku menitiskan airmata kerana jalan ini.
bukannya aku tak pernah menitiskan air mata kerana jalan ini..
bukannya aku tak pernah rasa letih dengan jalan ini..
acapkali aku merasakannya..

Ya Allah, memang pedih..sedih..

tapi aku mau terus berada di sini.
terima kasih kerana menyedarkanku.
mungkin sudah tiba masanya aku menangis lagi..
kerana aku sudah lama tidak membayar harga jalan ini yang sungguh bernilai..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails