Saturday, 27 August 2011

An open letter to the men I love


Dear man no.1,

I’ve noticed that you’ve changed into a better person. This time I can really see that you have repented. Alhamdulillah. Before this, I was afraid that you might not be serious. I had to admit, I was afraid that you might forget what you had done, and you'd go back to square one.

But Alhamdulillah, you had a better plan this time. I know it was very difficult for you. Your past will always haunt you forever. And your past is also our past. It will always makes us sad. All of us will never be the same after what had happened. But don’t get me wrong, I will still love you and I have forgiven you. But to forget, is not an easy feat. And I know, you've worked hard to get to where you are now. Your determination to become a better person in front of Allah is really something.

I just want you to remember that you are not doing this for us, but for Allah. So please never ever give up. Work hard. Pray hard. Trust in Allah swt. I know it is not easy. I understand how you feel because until now, I still have difficulties in leaving most of my bad habits. It will always very difficult and it will keep on coming back. I just hope that both of us can be stronger. I need to work harder to be a muttaqeen. I pray that all of us will go to the jannah, inshaAllah. Ameen.

Dear man no.2,

I love you but I do not really know how to tell you the truth or the things that I want to tell you about. It has always been difficult for me to communicate to you. Words doesn’t come out easy when I talk to you. I always feel sad to see what is happening to you. I can see that you are ruining yourself. That is what I saw. Even though you seems happy, filling your lives with happy moments, great activities with your friends, I still see that you are wasting your life- like you have no purpose in life. And you are at this age where you should be at your highest peak of your life. You have the brain and the oppportunities to do well, and yet you did'nt grab the chance.

Even though you pray, you do good deeds, you have your own opinion in everything, you did some charity once in a while, I still can see that you could do better than this. My heart is wrenching when you didn’t answer to the prayer calls and you chose to stay comatose in front of the television. But I didn’t have the nerve to advise you. You have spent your youth mostly in front of the tv, when you are supposed to do more. I really hope that you will change. There is more to life. Please don’t waste it. We have to work for our eternal life.

You do believe in akhirat don’t you?

So why it seems like you treat Ramadan the same as other months? You didn’t seem to care at all. I hate to see this happening. This is not you.

I really pray that you will change one day. inshaAllah. Please Allah. Open up his heart.

Friday, 26 August 2011

Apabila perintah Allah nampak tak logik..

Tadi saya ‘ter’menonton satu kisah cerita yang agak islamik la tajuknya. Hmm..bila dia tunjuk tentang orang-orang yang mengaku beragama, tapi menggunakan ayat al-Quran bukan di tempat yang sebenar, yakni seolah-olah aplikasinya tidak menunjukkan makna yang sebenar sepertimana sewaktu ia diturunkan kepada Rasulullah, saya rasa rimas. Di sinilah pentingnya kita mempelajari agama. Mempelajari yang sebenarnya dan bersungguh-sungguh. Supaya kita tidaklah terkeliru atau salahfaham dengan Allah swt.

Fitrah manusia – berperasaan

Islam adalah agama yang mengikut fitrah manusia. Manusia ada perasaan, bukannya robot. Jika kita melihat kepada kisah-kisah para sahabat, kita akan sedar akan sisi manusia pada diri mereka. Walaupun mereka mempunyai semangat juang yang tinggi dan serius dalam memartabatkan kebenaran (Islam), mereka tetap manusia yang mampu tersenyum, mengusik, dan juga tidak menafikan hak merasa bahagia pasangan yang berkahwin.

( babak yang saya lihat tadi menceritakan tentang sang isteri yang tak bersetuju suaminya mengambil lagi seorang isteri. Sang suami asyik quote ayat al-quran yang tak kena pada tempatnya. Malah, sang suami seolah-olah mengabaikan perasaan sang isteri. Benar, kita harus mendidik jiwa isteri supaya kuat dan meletakkan Allah saja sebagai matlamat kita. Namun saya rasa seolah-olah sang suami lupa bahawa isterinya juga seorang manusia yang berperasaan, bukannya robot untuk meramaikan umat Nabi. Cara sang suami itu memang tiada langsung memperlihatkan yang dia mengikut seperti ciri-ciri suami yang ditunjukkan oleh Rasulullah s.a.w. Sayang sekali!)

Makin menjauh dan prejudis

Apabila melihat drama bersiri tadi, saya hanya mampu beristighfar. Ya, ia satu situasi yang mungkin benar sahaja terjadi. Tetapi saya risau, samada kelompok audiens mendapat pengajaran sama seperti yang saya dapati (iaitu kepentingan mempelajari agama sedalam-dalamnya) atau menjadi orang yang prejudis terhadap golongan yang berpendidikan agama, khususnya pondok yang mereka anggap jumud begitu. Saya benar-benar risau. Sebab selalunya mereka mengambil pendekatan menjauhi agama dan katanya cukuplah jika hanya bersederhana dalam mengamalkan agama kerana mereka takut-takut terpesong pula, atau tersalah belajar.

Fikrah- mindsetting kita!

Di sinilah pentingnya memantapkan fikrah dalam mempelajari agama ini. Fahamkan dahulu asasnya. Asas akidah sepertimana yang dipegang para salafussoleh dahulu. Juga ada keperluan utama untuk meningkatkan amal dalam usaha meningkatkan iman kita. Bila kita dah sedar dan faham kenapa Islam diturunkan dan boleh menjawab persoalan asas Islam, khususnya dalam memahami ad-deen secara keseluruhan (bukan hal ibadah atau hukum fekah saja ya?), barulah seterusnya yang lain-lain boleh dimasukkan. Fikrah yang sempurna, atau mindset memang sangat penting.

Contohnya, jika seseorang meletakkan mindsetting mempelajari agama sekadar sebagai pengetahuan akademik, maka apa yang dia bakal dapat hanyalah agama akademik, bukanlah sebagai ad-deen yang mengubah dirinya menjadi cemerlang seperti para sahabat Nabi. Contoh bahan fikrah adalah seperti bahan “20 Dasar dalam Memahami Islam” atau “Usul Isyrin” tulisan Imam As-syahid Hassan Al-Banna, atau “Inilah Islam”@ “Haza Ad-Deen” oleh Sayyid Qutb (jika saya tak silap). Begitu juga sepertimana dahulu kami mempelajari Muqadimmah Fi Zilalil Quran terlebih dahulu sebelum mempelajari tafsir keseluruhannya. Ini semua adalah bagi mendapat mindsetting @ fikrah yang betul dahulu. Bila sudah jelas dengan fikrah, barulah segalanya akan “makes sense”. Barulah tiada salahfaham atau rasa tak puas hati dengan perintah Allah.

Sepertimana dalam babak drama tadi, walaupun dibacakan ayat al-quran ke atau hadith Rasulullah,sang isteri tetap rasa tak puas hati. Satu sebab ialah dia tiada fikrah yang jelas. Tapi sebab yang utama adalah saya merasakan bahawa sang suami meletakkan ayat al-quran tersebut pada tempat yang salah. Aplikasinya ternyata salah. Maka, sebab itulah pada sang isteri, seolah-olah it makes no sense at all - nampak tak logik! Lepas itu, timbullah rasa tak puas hati.

Sahabiah berani bertanya

Teringat pula saya pada para sahabiah yang lantang bersuara, bertanya dengan penuh rasa hormat kepada Rasulullah sambil tidak menafikan hak mereka sebagai umat Muhammad yang mahu menjadi terbaik di sisi Allah. Maka, dalam perjalanan untuk mendapatkan semua itu pastinya mereka akan bertanya dan menyatakan saja jika ada rasa tidak puas hati atau apa-apa kekeliruan. Manakala seterusnya Rasulullah s.a.w menjelaskan dengan penuh berhemah. Di sinilah juga hikmah Rasulullah beristeri ramai, iaitu untuk memudahkannya berdakwah dan isterinya menjadi tali penghubung kepada masyarakat dalam komuniti mereka masing-masing. Bukannya sekadar nak meramaikan umat. adoyai!

Eh, ni dah masuk topik lain pulak nih! Hehe..oklah, cukuplah setakat ini saya bebel.

Wednesday, 17 August 2011

Presenting to you: a long entry...(tak insaf lagi rupenye..)


Pandai bercakap? (btw, sebelah ni gambar orang yang sangat pandai berucap dlm pelbagai bahasa - al maududi)

Semalam sejurus selepas saya beri satu pengisian selama kira-kira 12 jam, ada orang kata saya pandai bercakap. Entahlah, pelik juga dengan pandangan itu.

Padahal sehingga kini, saya masih lagi selalu tersasul bila bercakap dengan anak murid ataupun audiens lain. Tapi biasalah, samada saya pandai ‘cover’ atau saya menggelakkan diri bersama mereka. Kononnya ‘sporting’lah. haha. Nak dijadikan cerita, baru-baru ini, saya dok rajin menonton video di Youtube tentang pengucapan. Di antara tipsnya adalah, pastikan anda tidak monotonous.

Pelbagaikan ton suara, pic, dan ekspresi. ha, istilah tu dah macam elemen dalam Pendidikan Muzik KBSR pula. Tapi, sehingga sekarang, saya masih lagi belajar nak aplikasikan segala tips tersebut. Masih belum berjaya sepenuhnya.

Lontaran suara

Alkisahnya, saya pada mulanya nak cari video tentang ‘voice projection’ atau lontaran suara untuk matapelajaran Pendidikan Muzik saya, khususnya untuk Tahun 4. hehe..last-last, dapat tips untuk diri sendiri pula. Walaupun saya guru muzik, tapi saya masih lagi ada masalah untuk mendapatkan suara dari perut. Selalunya terguna suara kerongkong/anak tekak. isyy..bila tiba waktu itu, ha, mulalah suara tu tak sampai dan merosakkan peti suara.

Tak reti bersosial

Berbalik kepada kisah pandai bercakap tu. ha, saya ni asalnya memang sangat pendiam dan pemalu. Kalau masa kecil dulu, kalau orang datang rumah, saya berkejaran masuk bilik menyorok. Selalunya mak panggil suruh salam juga tetamu, tapi lepas salam, saya akan masuk semula. Tak pandai nak melayan tetamu. Kalau ke majlis mana-manapun begitu, memang tak pandai nak berkawan dengan orang lain. Duduklah kat sebelah mak tu dengar orang tua berbual (Benda ini masih berlaku sehingga saya tingkatan 5-memang kera sumbang & low self-confidence).

Sekolah rendah

Kalau di kelas pun dulu macam tu. Kalau nak angkat tangan tu memang jaranglah. Nak cakap kat depan kelas apatah lagi. Tapi rasanya zaman tu budak-budak memang ramai yang begitu. Mereka takut benar nak ke hadapan. Jadi, kalau di sekolah, aktiviti saya adalah yang melibatkan orang ramai. Macam koir ke, choral speaking ke. Kalau individu, saya ni Juara Spelling Bee masa darjah 3 dan darjah 6. Benda macam tu tak memerlukan saya bercakap sangat. Lepas tu adalah juga try bersyair. Tak lepas pun audition untuk persembahan Hari Kanak-kanak. terlalu tinggi pitch awal sehingga di akhirnya tak ada suara pula.

Pendapat tidak didengari

Sebagai anak bongsu, kadang-kala kita rasa pendapat kita tidak didengari. Ia menjadi bertambah hebat bila kita ada ahli keluarga yang semuanya suka bercakap dan melontarkan pandangan masing-masing sehingga tiada ruang nak mencelah. ha, keluarga saya begitulah! Tempat yang selalu menjadi meja bulat kami adalah di dalam kereta sewaktu perjalanan yang jauh sikit. Saya lebih senang jadi pendengar saja, sebab susah betul nak mencelah.Kadang-kadang tu sebab rasa pendapat kita tidak penting bagi orang lain. Tidak rasa dihargai. Tapi saya akui, sesi perbincangan seperti itu menyebabkan saya ada pandangan tersendiri. Ia mencorakkan pemikiran saya. Walaupun waktu itu pemikiran saya sangat dipengaruhi oleh keluarga saya, namun ia suatu permulaan yang baik.

Salurkan melalui tulisan

Oleh itu, saya pun suka nak salurkan pendapat saya, pemikiran saya melalui tulisan saya. Jadilah saya seorang yang sangat suka menulis. Asal ada idea saja, saya akan tulis. Bila terlintas idea, tulis di telefon bimbit dulu. Malah, pernahlah juga jadi salah seorang pengarang buletin di kolej saya. Walaupun bila dibaca semula tulisan itu kini agak kurang matang dan emosional, tapi itulah pengalaman saya yang mengajarkan saya. Kalau di sekolah dulu, suka juga menulis karangan. Tak kisahlah, Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris. Dua-dua saya suka dan mahu letakkan usaha yang lebih berbanding subjek lain.

English debater konon

Saya rasa, dek kerana idea yang melimpah-ruah (hehe..) dalam karangan-karangan saya, maka guru saya pun pernahlah suruh saya masuk English debate team mewakili sekolah. Padahal, saya pandai tulis je. Nak bercakap tergagap-gagap. Berlatih pun tak lama, lepas tu lawan. Nak dijadikan cerita, pertandingan tu agak spontan. Maksudnya dia bagi tajuk hari tu juga dan diberi masa dalam beberapa minit untuk bersedia. Masa tu, saya jadi blank, tiada idea kerana saya tidak bersetuju dengan tajuk yang diberi. Padahal saya patutnya jadi pencadang. Haiiyo! Memang lah teruk sebab dalam kepala otak ni hanya terfikir pelbagai benda pihak lawan boleh buat untuk rebuttal. haaha, akhirnya, tahap keyakinan menjadi sangat rendah dan suara saya terlalu kecil sehingga tidak dapat didengari oleh pihak lawan mahupun hakim. hihi..Memanglah kalah pusingan pertama. Lawan pula tu dengan budak Methodist ACS yang team debate nya adalah dari kalangan yang terpilih. Mereka berebut-rebut dan terpaksa di audition sebelum masuk team debate, kalau sekolah saya tu, dah macam tak ada choice lain dah. haha.

Masa kat kolej sekali lagi join debate mewakili kelas. haisyy..lepas tu dah tak nak dah. Masuk pusingan pertama je. Pusingan kedua saya bagi orang lain, saya jadi simpanan je. Saya rasa saya memang tak sesuai jadi debater, nak pusing-pusing cakap orang lain atau fakta. isyy..tak reti.

MUET dan menyukai Public speaking

Masa tingkatan enam, saya suka sangat bila dapat peluang untuk bercakap di hadapan sewaktu kelas Bahasa Inggeris. Walaupun kadang-kala tangan saya menggeletar pegang kertas tanpa saya sedari. Dalam hati yakin,tapi entah kenapa tangan pula menggeletar. Akhirnya saya mengelak untuk memegang apa-apa semasa berucap di hadapan. Disebabkan oleh ujian MUET ada speaking test, jadi saya sangat menyukai sesi latihan perbincangan. Mungkin sebab seronok merasakan pendapat sendiri didengari oleh orang lain. ‘Ter’minat pula. hehe..

Pengaruh abah dan kursus-kursusnya

Abah saya dulu pernahlah cerita tentang Pengucapan Umum. Dia bercerita tentang bagaimana nak bercakap dengan berkesan? Bagaimana nak tarik perhatian audiens? Bagaimana body language dan postur yang betul untuk pengucapan umum? Powerpoint presentation yang bagaimana adalah berkesan? dan bermacam lagi. Malah, sehinggakan saya beleklah juga buku tulisan Ainon Mohd tentang topik itu di rumah. Waktu tu saya sekolah lagi. Tapi abah memang suka kongsi apa yang dia belajar di UKM waktu itu, sehinggalah selepas dah keluar UKM pun masih lagi kongsi pendapat-pendapat ilmiahnya daripada kursus-kursus yang dihadirinya.

Training jadi cikgu

Di kolej/institut perguruan, memang kami sentiasa disuruh ‘present’ di depan kelas. Memang selalu sangat. Kalau dah 5tahun setengah belajar, dan dalam kelas hanya lebih kurang 20-29 orang saja, memang tiada peluang untuk mengelak untuk berucap di depan kelas. Maka, akhirnya saya pun lama-lama dah reti lah juga untuk bercakap di hadapan orang ramai.

Training masa usrah

Ha, waktu usrah pun kita dilatih untuk memberi pendapat. Walaupun kakak naqibah tak memaksa, tapi sekali-sekala kena juga beri pendapat. Bila jadi kakak naqibah pula, nak tak nak, kena lah juga bercakap. Belajar dari kesilapan dan juga belajar daripada orang lain. Bila dah join tarbiah ni, banyaklah juga pengisian ilmu yang didengari. Jadi bolehlah belajar daripada pelbagai orang yang memberi pengisian tersebut. Lama-lama, jadi yakin nak bercakap di hadapan.

Malah, gian nak berucap. haha..teringat dulu masa tak join tarbiah lagi, tapi disuruh bagi tazkirah pagi di depan audiens. Memang tazkirah saya lain daripada tazkirah orang lain sebelum-sebelum ini, kerana saya memang belasah je. haha..memang mengarut. Dah jadi macam deejay radio pula.

Oleh itu, nak kata ia satu anugerah yang memang ada secara semulajadi dalam diri saya? Saya katakan tidak. Sifat ini memang telah dipupuk melalui pengalaman hidup saya.

(hmmm…rasa macam ada tertinggal sesuatu lah? takpelah..jika teringat nanti saya tambahlah)

p/s: tapi rasanya saya tak pernah lagi jadi emcee yang formal. kalau tak formal selalulah..

Thursday, 11 August 2011

entri panjang berjela-jela

tadi saya blogwalking sikit. satu blog je lah..
pastu, seperti biasa, entri yang panjang saya baca sepintas lalu. tarik je ke bawah.
ya, oleh itu tuan-tuan dan puan-puan, janganlah tulis panjang2. buat penat je.

terutamanya kebanyakan pembaca blog adalah seperti saya (ye ke? suka hati je buat generalisasi). tak suka nak baca panjang2. jika dapat input utama dah ok dah. lebih mudah, jika di highlightkan perkara penting. senang.

tapi jangan tertipu ya, saya bukan tak suka membaca, malah, buku2 pilihan saya bukanlah berbentuk novel atau fiksyen, saya suka buku ilmiah yang tebal2 tu. cuma, bila tiba di komputer, di blog, saya sukakan sesuatu yang ringkas, menarik perhatian, dan menusuk hati.

p/s: dulu saya pun makhluk yg suka tulis blog panjang2. skrg dah taknak buat dah. jika panjang pun, buat beberapa episod/entri. belajar dari kesilapan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails