Friday, 6 May 2011

save your ego or play along with it?


seperti biasa, cikgu pun turun padang hari ini untuk kelas pendidikan jasmani tahun4,5.(buat pangetahuan semua, cikgu ada pend jasmani setiap hari persekolahan kecuali isnin. maka, cikgu hanya berbaju kurung 1 hari seminggu di sekolah)

lepas buat warming up tepuk-tepuk tangan, lompat, dan berlari yang nampak menggembirakan anak-anak muridnya
(cikgu baru dapat idea tu masa jalan-jalan nak ke stor sukan sebelum kelas pj tadi, sebab tak sempat nak tulis rancangan mengajar harian untuk hari ni. tapi jangan salah anggap, cikgu dah set dah objektif pengajaran hari ini, cuma nak cari idea supaya warming up tak bosan), cikgu pun teruskan dgn senaman regangan yg biasa tu. kemudian cikgu cakap: "kira!"

lepas tu, ada la pulak seorang anak murid ni dok kira tonggang terbalik dengan sengajanya..: 5,3,8,2,6,1,7,4..dan pelbagai variasi lain.

mulanya cikgu rasa ego tercabar, seolah-olah murid ni tak serius masa belajar (pj). tapi lepas tu, cikgu terfikir:

alahai, isnt that what we call creativity? lagipun, let kids be kids.

so, i let my ego down and smiled and played along. then they started counting in chinese (note: this is an all malay kampung school), arabic, and in hundreds : 100, 200, 300, etc.

p/s: sometimes we just need to take time to think and decide before taking any action

2 comments:

nurul zafirah said...

cikgu!!
yeap, lets the kid be creative..
being creative sgt penting utk mereka mmbsar menjadi seorang daie yang banyak aqal..insyaAlah..
(bestnye cikgu x payah iron baju byk2 ^____^)

cikgu ii said...

hihi..thanks zafirah..
benar, mereka semua harus jadi daie!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails