Saturday, 19 February 2011

urgensi

orang tertanya-tanya
"why all the fuss?"
"kenapa sangat sibuk? kerja macam orang gila saja?"

orang sering mempersoalkan daie yang kerja dari pagi ke petang, kemudian bawa usrah dan berprogram hingga ke subuh, bawa keluarga ke sana ke mari, drive jauh-jauh, weekend yang penuh dengan aktiviti, dan macam-macam lagi.

sibuknya!

kenapa sangat sibuk? kenapa meletakkan ia di tempat teratas?

kerana urgensinya sangat tinggi!

tak percaya?
ya, kita berada di dalam zaman jahiliah yang teruk. memerlukan pejuang-pejuang ad-deen yang ikhlas!
kita di zaman Makkah, maka kita perlukan orang-orang yang mampu berjuang umpama para sahabat!

Inilah urgensi dakwah!

p/s: itu sebabnya saya kadang-kadang terpaksa re-schedule aktiviti. kerana saya terpaksa meletakkan yang utama dan paling urgent pada saat ini.

Thursday, 17 February 2011

telan air liur

Menelan air liur adalah nikmat Allah. Selalu sangat take things for granted. sudah dua hari saya sakit tekak takleh telan air liur dan sakit telinga. akibat batuk.
malam ni pulak dah mula sakit abdomen.

Ya Allah, baru saja kau uji aku dgn nikmat menelan air liur. belum benda lain lagi..isk..isk..isk..

bersyukur dengan apa yg ada..

ujian seharusnya mendekatkan diri kita kepada Allah..

Tuesday, 8 February 2011

giving up

how does it feel giving up your own private space to other people?
giving up your comfort for others?

did that before. i gave up my bed n space for my junior n put my locker down the hall way. i slept in the main hall in my sleeping bag sometimes.
and i am okay with that. but alot of people question my move. i'd say it's a test. a test of iman. a test of whether i am capable of leaving all the comfort for a long time.

anyway, i guess it's time to live simply. make do with whatever u have. they say art people needs their own space (big one!) for them to do their creative 'thing'. well, partly yes. cause i have a lot of junk @art materials to create something out of it. and as a teacher who loves books, i do have a lot of books!

but, yes. try to live simply. just take what u really need (although needs differs between individuals).

i'm getting a new roommate. yahoo! it has been quite a while. let us test my iman.. could i do this 'giving up' thing once again?
after all, everything is Allah's. nothing is really mine.

so there is no such thing as giving up at all right? it is not mine to give up in the first place. so why question?

oh ye, satu lagi. kalau nak bagi orang, bagilah yg the best we have. yg paling kita sayang, paling suka. kalau org tak hargai pun takpela..nak buat camana, memang takleh nak puaskan hati semua orang. yg penting kita buat yg terbaik yg Allah suruh kita buat. contoh mudah, lihat saja bagaimana golongan Ansar tolong Muhajirin. dah la baru je masuk Islam, tapi nilai-nilai mereka mengatasi diri kita ni. mereka boleh letak tepi asabiyah yang jadi darah daging mereka tu demi persaudaraan Islam.

last but not least, put yourself in the other person's shoes..

berusahalah!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails