Sunday, 12 December 2010

menjawab soalan adik

Secara biologinya, saya tiada adik. Tapi jalan ini telah menemukan saya dengan ramai adik-adik (ada orang kata anak-anak..hehe..). Alhamdulillah. Saya banyak belajar bagaimana nak jadi kakak. Lebih tepat lagi, merubah diri daripada sekadar mutarabbi kepada murabbi.

Secara jujurnya, saya masih belajar, masih bergerak perlahan, dan melakukan kesilapan. Adik-adik, maafkan kakakmu ini yang sering membuat kesilapan, kadang-kala memberi impak kepada kalian semua. Tapi percayalah, kita semua memang mahukan yang terbaik di mata Allah. Cuma ya, iman saya banyak juga pasang surutnya.

Hmm… walaupun kakakmu ini dah tak sempat pun nak tanya khabar semua adik-adiknya, tapi kalian sentiasa dalam doa saya. Walaupun mungkin sentuhan saya hanya seketika (kadang2 berjumpa dalam 1 liqo’ je),tp kalian tetap dalam doa. Untung juga ada teknologi, ym, fb, dll. Dpt juga meninjau dari jauh.

Hari ni saya nak jawab soalan adik-adik saya dalam surat cinta mereka. Yang ni adik-adik baru (dah 7-8 bulan dah) yang lain jangan jeles ya?

Ingat nak balas surat secara personal, tp rasa macam tak best pula tak share dgn yg lain. Jadi, mari adik-adik lihat jika soalan kalian terjawab.

• Apa perasaan akak sebenarnya bila kitorang selalu ada masalah bila nak buat perjumpaan. Saya sendiri serba salah setiap kali akak jemput/ajak pergi daurah, saya sentiasa tak dapat hadir.


-perasaan? Hmm..rasanya time usrah takde masalah sangat. Bersyukur sangat adik2 nak “make time” for this. Tapi bila tak dapat pergi daurah, perkara pertama timbul; “sayangnya, kalaulah dia tahu apa yang dia bakal miss? Sayang sangat… this is her chance! If only I could make her see it” tapi bila tak dapat juga akak kata, “mungkin belum masanya lagi..Ya Allah, moga dia tidak tertapis. Ya rabb, pastikan dia terus di jalan ini.” Kalau awak dah dengar kisah jalut dan talut, awak akan faham apa maksud akak dengan tertapis. Nak tau? Ha, nanti ingatkan akak cerita ok?

• Macam mana akak boleh konsisten dengan dakwah? macam mana nak tetapkan hati supaya selalu bersemangat dalam berdakwah?

-Dekatkan hati padaNya. Dekat dengan sahabat2 yang sama dalam dakwah. Ingat tak lagu tombo ati/obat hati –opick? berkumpullah bersama orang soleh..lihat mereka, lihat sirah, ikut mereka. moga ditarbiah hati dengan cara itu. selalunya, kena lawan kata hati yang negatif.

Bila hati kata bermacam2; kecil hati, sakit hati, rasa kerdil, serba-salah, ha..time tulah kena lawan semua perasaan tu. Cepat2lah cari penawarnya; ada pada Allah-dgn doa & ada pada ukhuwah-cari saudara kita (akhawats).

Semangat itu akan datang. inshaAllah. Berjumpa adik2 pun buat akak jadi bersemangat! Ingat, kitalah yang memerlukan dakwah. Dakwah tak memerlukan kita. Ramai je org lain boleh berdakwah menaikkan Islam kalau kita tak sudi nak buat.

• Bila akak nak kahwin? Nak makan nasi minyak before fly..hehehe…
- owh..kahwin? Soalan nakal neh. Doakan la ye? Ada jodoh inshaAllah. Ada rezeki awak makan nasi minyak adelah. Tak pun makan nasi beriani…hihi..kalau takde, tak dapatla ye..hehe..nantila, akak masak sendiri..kalau tak di dunia, kat akhirat kelak jodohnya. Wallahualam.

• Apa pandangan akak terhadap saya? Surah kesukaan akak?

- awak, hmm..rasa macam ada banyak lagi di sebalik awak yang akak tak tau. Macam tak keluar habis, tak kenal habis. Awak berpotensi besar menjadi pejuang agama Allah. Sangat impress dengan semangat awak, melihatkan bagaimana awak boleh jadi seperti hari ini. Tapi akak kadang-kadang tak tau nak cakap dengan awak camane..isy..kdg2 sense sedikit aura negatif dalam diri awak. Betul ke? Atau akak salah?

- Surah kesukaan akak..hmm..sbnrnya lebih kepada ayat je. Bukan whole surah . tp sebenarnya semua bestttt!! Kalo ikut skema jawapan-surah al-alaq, then ar-rahman..cubalah baca!

• Konsep dakwah. adakah wanita mempunyai kewajipan yang sama seperti lelaki? Dakwah itu wajib, tapi bagaimana caranya untuk mendapatkan kekuatan itu?

- ha, yang ni dah jawab masa usrah hari tu. Lihat sirah. Adakah sahabiyah hanya duduk tidak berdakwah. Kalau di zaman abasiyah, islam mengatasi jahiliah, dan jahiliah tak berleluasa macam sekarang, mungkin bolehlah kita kata cukuplah wanita berdakwah kepada anak2nya di rumah. Tapi, sekarang keadaannya sebaliknya. Nak harapkan lelaki sahajakah? Realitinya sekarang dalam jalan ni, di Malaysia sendiri, lagi banyak wanita daripada lelaki yang menjalaninya.

- Bagaimana mahu dapatkan kekuatan? Tips nya banyak dlm surah al-muzammil kalau tak silap akak. Bacalah.

Kenapa akak pilih saya tapi bukan orang lain? (note blogger: pilihan utk sesuatu yg saya tak boleh ceritakan di sini.)

- percayalah, Allah jugalah yang menggerakkan hati akak untuk pilih awak. Akak nampak diri akak dalam diri awak. Akak percaya awak orang yang mampu berdiri atas kaki sendiri, tapi di masa yang sama mempunyai sifat yang mencukupi untuk menjadi orang yang terpilih.wallahualam. believe in yourself.

• Pernah tak rasa penat buat usrah sampai datang seremban? Bila akak start pakai tudung labuh?


- tak sangat. Pernah rasa lebih penat di tempat lain. Tapi itu fizikal jelah. Realitinya, kepenatan itu terbayar dengan kehadiran semua. Suka perjalanan jauh seperti itu. membuatkan diri bermuhasabah dan benar2 berfikir balik “kenapa aku buat keje ni?” “aku mahu buat yang Dia suka. Yang Dia suruh. Moga ini menjadi salah satu peluang untukku mati syahid. Amin”

-start pakai tudung labuh masa kena masuk ipt ni. Wajib pakai tudung labuh sebab ada label islam pada nama ipt tu (peraturan). Ikot je, walaupun rase terpaksa. Tapi sebab everyone else pakai, jadi tak kesah je. Lagipun akak tak byk pun tudung masa tuh. Yela, first year. Pastu balik2 pakai tudung puteh..hihi..Cuma masa tu tak faham kenapa pakai..? Jadi bila balik kampung, kat rumah pakai tudung biasa je. Kdg2 kalau jalan2 sekitar luar rumah tak pakai pun tudung. sebab masih tak clear konsep tutup aurat? Bila pj/sukan pun opted for a tudung pendek. Apapun, bila bertukar ke satu ipt ni, mula terfikir. Nak ubah semulalah. Tak yah pakai tudung labuh. nanti apa orang kata kan?? macam ustazah pula. macamlah ilmu tu banyak dan baik sangat??!! Cukupla menutup je yang patut.. (nasib baik masih ada perasaan malu).

Tapi kemudian, Allah campakkan hidayah kepada akak di tempat tu. Bila dah mula rasa sayang kepada Allah, dah faham ayat-ayatNya, mulalah rasa nak buat lebih baik. Infact, nak buat the best. Nak rasa dekat dengan Allah, mula rasa seronok dengan pandangan Allah, lebih daripada pandangan manusia. So then, I started to wear back my old tudung - labuh tu. regardless of whatever others said about me. Lepas tu, akak mula istiqamah.

nostalgia perjalanan ke tanjung malim


Sedang driving tadi terdengar lagu yg macam pernah kudengari dulu. Isyy..lagu ni kalau diikutkan susunan melodi dan liriknya, memanglah kurang best,yelah, siap ada perkataan “teknologi” lagi. Skema tak?

Tapi saya masih tersenyum sendirian sebab nilai nostalgia yg kuat membuatkan ku teringat nostalgia dulu. Dulu kami ke tanjung malim beberapa kali. Naik kereta kecil ni. Ada pita lagu satu kumpulan nasyid tak berapa terkenal ni. Tapi kebanyakan liriknya sangat dekat dengan kami. Hinggakan terfkir, mungkinkah penulis lirik itu berada dalam lingkungan dakwah dan tarbiyah seperti kami? Kerana ia bercakap tentang perjuangan dan macam2 lagi.

Perjalanannya taklah berapa jauh, tak berapa dekat. Tapi hinggakan kami hafallah lagu2 dalam pita tu. Yelah, pita kan? Mana boleh suka2 hati tukar lagu. Nanti rosak pula bila selalu rewind, berhenti.

Hehe..alhamdulillah, orang yang kami temui di tanjung malim tu masih dalam tarbiyah ini. Mungkin tak semua, tapi oklah. Macam2 kami buat. Siap gi kolej2 kediaman sekitar tg malim tu, masuk upsi, gi melawat orang2, terawih bersama, ambil kuih raya, jenguk kebun sister tuh..hihi..gi kalumpang. Macam2la pulak.

Nostalgia mula2 nak belajar menyampaikan..itulah jaulah kita ek? Itulah training grounds kita. Training driving juga bagi sesetengah orang lain..hehe..rindu juga.

teringat pula soalan ukhti ni lepas satu program ni tentang kereta kecil ni, "kak,kalau ni bukan kereta akak, ni kereta siapa ya?"

"oh, ada sorang makcik ni infakkan kereta ni"

"infak???"

hehe..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails