Sunday, 19 September 2010

banyak nak dikatakan..tapi tak sempat kot..

apepun, untuk permulaan, saya nak kongsi sesuatu untuk difikirkan..terutamanya daie/murobbi yang juga seorang guru/mualimah di sekolah...

Guru yang school-centred
- bila nampak je barang yang berguna utk memudahkan PnP, terus beli..hihi..contohnya, mp3 player, extension wire (esp cekgu muzik cam sy yg dok usung radio skola sane sini, dan juga cekgu yg suke bwk laptop ke sekolah!), lcd projector..hehe
- bila tengok dan dengar bermacam masalah sekitar, teringat kat anak2 murid dan memikirkan bagaimanalah aku boleh bantu mereka hadapi dunia neh? hu.
- dlm keta penuh je dgn barang2 utk sekolah..ehe


gambar hiasan

Daie yang dakwah-cented
- bila nampak je barang yang berguna utk dakwah, terus berfikir untuk beli..isyy..kuda dakwah (keta besar), extension wire, LCD projector,
- dapat duit terus infak
- dlm handbag siap sedia dgn quran, hadiah comel (nak bagi org - sygkan ukhuwwah) berus gigi (keperluan kalo terpaksa bermalam di mana-mana tiba2).
- dlm keta pun bersiap sedia je..biar cantik dan wangi utk bagi adik2 naik
- bila nampak rumah besar, tempat best, terus fikir nak buat program tarbiyah di situ..heheh..
- ambil peluang sebaik mungkin utk berjumpa akhawat, peluang hadiri majlis ilmu, peluang menolong orang, walaupun hanya seminit.

Anak yang family-oriented
- bila gaji je, terus asing utk mak abah dan adik2.
- ambil peluang sebaik mungkin utk bina hubungan, jaga hati mak ayah. selagi boleh balik, balik umah, walaupun utk 4jam je.
- call family selalu, cuba kenali sedara mara, ziarah..

tapi kan, realitinya, hidup kita tidak lah se sekular ini.
menjadi seorang daie sudah cukup untuk meliputi diri menjadi anak yang soleh, family oriented, dan guru yang sangat komited dengan kerjanya.
ini kerana dia tahu peranannya sebagai hamba dan khalifah Allah.
dia tahu masanya sangat singkat dan berharga.

seluruh kehidupannya untuk Islam:
menjadi anak yang baik kerana Allah.
menjadi guru yang baik kerana Allah.
dapatkan ijazah, phD pun kerana Allah.



gambar hiasan

otaknya sentiasa berfikir untuk umatnya (anak murid, family, dan anak usrah sudah tentu masuk juga!)

oh, jadi tiada urusan dunia dan urusan akhirat yang berasingan.
tiada juga istilah keje sihir dan keje dakwah&tarbiyah (rujuk cerita hadis The Boy & the King surah buruj)

ingatlah juga hadis biji benih Rasulullah (refer to my previous post : http://cikgukata.blogspot.com/2010/02/hadis-biji-benih-trivia-q-answered.html)

Nabi Muhammad s.a.w bersabda:
"jika akan berlaku kiamat dan pada tangan seseorang kamu itu ada anak benih, jika dia mampu untuk menanamnya sebelum berlaku kiamat itu, maka tanamlah."

hmm..malas nak explain lagi..bacalah kat pos lama saya tu ya?

ha, yg penting, tiada lagi sekular!
Allah-oriented okay?


usaha lebih lagi untuk jadi daie yang sangat komited!

ha, yang cikgu-cikgi yang nak jadi super murobbiah dlm d&t tu apa lagi? cuba jadi sebaik peranan anda di sekolah, atau lebih hebat lagi untuk d&t pula.
jika anda sanggup berhempas-pulas untuk anak-anak murid, kenapa pula tidak kita berhempas pulas untuk......?(isi jawapan sendiri)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails