Monday, 14 June 2010

book craze

ya, book-craze adalah satu benda yang memang wajib ada dalam diri muslim..lebih tepat lagi - bookworm..tapi mereka yang sudah mendapat tarbiyah islami, bukan hanya harus gila buku, tapi menghadam dan memproses serta menggunakan segala kebaikan yang dia dapat daripada buku yg dibacanya itu kepada pembangunan ummah..(bukan untuk diri sendiri saja okeh??)

baek, ni dia senarai buku yang tak habis-habis dibaca since tahun lepas dan ditambah dgn buku baru tahun nih!
aim untuk cuti sekolah ni, habiskan buku wajib baca dulu..
1. the sealed nectar - safiurrahman al mubarakpuri (chaiyok2..bku ni wajib habis patutnya setahun lepas..isy2)
2. men around the messenger (lum habis baca lagi ada hati nak baca buku children around the messenger)
3. nyanyian dan muzik menurut perspektif AQ dan sunnah - qaradawi
4. Islam at the crossroads - muhammad asad (dok baca dlm lrt, komuter, tak habis2, padahal nipis je)
5. rububiyah, uluhiyah dan hakimiyah: paksi akidah, bukan mengkafirkan sesiapa - ustaz alias othman (buku ni dah lunyai sebab dok usung dalam handbag je)
6. syarah doa rabithah - muhammad liili nur aulia (haha, mesti boleh abis punye, tapi rasa mcm nak buat mindmap buku ni lah..hehe)
7. cinta di rumah hasan al banna (dah nak habis dah baca buku nih..yeay!)
8. buku2 rujukan Pendidikan Islam SPM dan PMR (haha..yep, saya usung di dalam keta dan juga ada di rumah..)
9. alquranul kareem (ha, yang ni kene sentiasa baca dan fahami)
10. dan bermacam2 buku lagi..yang tak boleh dinyatakan di sini, atau tak larat nak dinyatakan di sini..

btw, arituh gi READ bookfair kat mines, beli 2 buku je utk budak skolah saya. tak cukup duit lah..hajat di hati nak beli banyak lagi buku kanak-kanak, maklumlah offer sangat bagus!!

then gi Fajar Ilmu Baru kat wisma yakin. konon nak ajak adik2ku tengok buku..last2 saya yg terbeli banyak buku..nak beli RS(riyadussolihin), tapi takjadi sbb tak cukup duit, aku tukar beli buku2 utk adik2 ku di US. lagipun ada versi e-book RS. tapi nak berlaku adil tak cukup duit pulak, camane ek? ada 5 je, sedangkan adik2 kat sana ramai daa..isyy..nampaknye tak jadi bagi kot?? huhu..sian adik2ku..cane neh??

pastu nampak banner jualan buku di Perpustakaan awam bandar baru bangi..isyy..tak boleh jadi ni..poket dah berkurangan, banyak lagi perbelanjaan lain..takpelah wahai anak murid ku..next time ya cikgu beli lagi buku untuk pusat sumber sekolah?

oh ya, satu lagi, skrg saya dah jadi tokey buku..dah mula bisnes dgn stormreader insyaAllah utk pasarkan buku2 telaga biru. sapa nak order boleh kontek saya..huhu..tgh bajet2 jugak ni nak beli buku untuk diri sendiri..terpesona jap tgk buku 101 kisah dari alquran oleh ust.zahazan..isyyy..

doakan sy dpt habiskan baca..yeayy!!

4 comments:

Nur Ezzati Aida Mahat said...

kak ai!! buku?
seriously, memang boring kot..
hahah.. xpe2..aida akan cube sebaiknya!

CikGu ii said...

aida, haha..boring eh..??
patutla aida tak datang KL hari tuh..hehe..
ala gurau jer..anyway,if u find any other bahan/ method selain buku yg boleh membantu meningkatkan pengetahuan aida, why not? boleh cuba kan?

apapun, 1st thing, kena ada perasaan ingin tahu banyak sangat benda, akhirnya merasakan keperluan utk baca buku sebyk mungkin. itu yg terjadi kepada akak

Nur Ezzati Aida Mahat said...

oh..ok2. InsyaAllah, perasaan itu akan datang! hehe, akak teruskan menuntut ilmu ok!!

semut said...

kak ai tokey buku?
wahhhh!!
mabruk, sis!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails