Monday, 14 June 2010

book craze

ya, book-craze adalah satu benda yang memang wajib ada dalam diri muslim..lebih tepat lagi - bookworm..tapi mereka yang sudah mendapat tarbiyah islami, bukan hanya harus gila buku, tapi menghadam dan memproses serta menggunakan segala kebaikan yang dia dapat daripada buku yg dibacanya itu kepada pembangunan ummah..(bukan untuk diri sendiri saja okeh??)

baek, ni dia senarai buku yang tak habis-habis dibaca since tahun lepas dan ditambah dgn buku baru tahun nih!
aim untuk cuti sekolah ni, habiskan buku wajib baca dulu..
1. the sealed nectar - safiurrahman al mubarakpuri (chaiyok2..bku ni wajib habis patutnya setahun lepas..isy2)
2. men around the messenger (lum habis baca lagi ada hati nak baca buku children around the messenger)
3. nyanyian dan muzik menurut perspektif AQ dan sunnah - qaradawi
4. Islam at the crossroads - muhammad asad (dok baca dlm lrt, komuter, tak habis2, padahal nipis je)
5. rububiyah, uluhiyah dan hakimiyah: paksi akidah, bukan mengkafirkan sesiapa - ustaz alias othman (buku ni dah lunyai sebab dok usung dalam handbag je)
6. syarah doa rabithah - muhammad liili nur aulia (haha, mesti boleh abis punye, tapi rasa mcm nak buat mindmap buku ni lah..hehe)
7. cinta di rumah hasan al banna (dah nak habis dah baca buku nih..yeay!)
8. buku2 rujukan Pendidikan Islam SPM dan PMR (haha..yep, saya usung di dalam keta dan juga ada di rumah..)
9. alquranul kareem (ha, yang ni kene sentiasa baca dan fahami)
10. dan bermacam2 buku lagi..yang tak boleh dinyatakan di sini, atau tak larat nak dinyatakan di sini..

btw, arituh gi READ bookfair kat mines, beli 2 buku je utk budak skolah saya. tak cukup duit lah..hajat di hati nak beli banyak lagi buku kanak-kanak, maklumlah offer sangat bagus!!

then gi Fajar Ilmu Baru kat wisma yakin. konon nak ajak adik2ku tengok buku..last2 saya yg terbeli banyak buku..nak beli RS(riyadussolihin), tapi takjadi sbb tak cukup duit, aku tukar beli buku2 utk adik2 ku di US. lagipun ada versi e-book RS. tapi nak berlaku adil tak cukup duit pulak, camane ek? ada 5 je, sedangkan adik2 kat sana ramai daa..isyy..nampaknye tak jadi bagi kot?? huhu..sian adik2ku..cane neh??

pastu nampak banner jualan buku di Perpustakaan awam bandar baru bangi..isyy..tak boleh jadi ni..poket dah berkurangan, banyak lagi perbelanjaan lain..takpelah wahai anak murid ku..next time ya cikgu beli lagi buku untuk pusat sumber sekolah?

oh ya, satu lagi, skrg saya dah jadi tokey buku..dah mula bisnes dgn stormreader insyaAllah utk pasarkan buku2 telaga biru. sapa nak order boleh kontek saya..huhu..tgh bajet2 jugak ni nak beli buku untuk diri sendiri..terpesona jap tgk buku 101 kisah dari alquran oleh ust.zahazan..isyyy..

doakan sy dpt habiskan baca..yeayy!!

Monday, 7 June 2010

KEMPEN KEMBALIKAN MARUAH : TAPIS TV!


Salam buat saudara seislam.

Kita selalu menonton tv bersama keluarga. Tapi malangnya kita tidak menapis apa juga kandungan rancangan tv yang kita tontoni. Jika kita benar-benar bencikan masalah pembuangan bayi dan masalah social (atau lebih tepat lagi masalah zina) di dalam Negara kita, mengapa kita masih lagi mampu menonton aksi pelakon bercumbuan atau TERGELAK menonton kisah hubungan terlarang di kaca TV?

Lihat saja kisah Desperate Housewives yang terang-terangan menceritakan kisah hidup seks yang bermoral rendah, malah dikutuk Allah. Adakah kita membiarkannya sahaja kerana menganggap rancangan tv yang ditonton hanyalah sebuah cerita dan berlaku di luar Negara, dengan pelakon yang bukan Islam?
Atau kerana rancangan tersebut mendapat KLASIFIKASI U dan keluarga kita sudah cukup dewasa?
Bagaimana mungkin anda mampu membiarkan saja saudaramu menonton video muzik yang secara terang-terangan MEMPROMOSI aksi lucah, kehidupan hedonism, dan baju yang tidak serupa baju?

Kita juga masih mampu tergelak menonton kisah madu poligami yang terang-terangan mempromosi poligami yang salah dan tidak diredhai Allah? Tak kiralah samada ia bahan import dari filem hindi, US, ataupun tempatan. Kita sudah cukup dewasa untuk menilai yang baik dan yang JELIK. Atau lebih tepat lagi, DOSA dan PAHALA.

Kita sedia maklum impaknya terhadap fikiran, jasmani dan ROH kita. Tanyalah diri sendiri, apa impak yang telah ia bawa ke dalam diri kita? Sama ada NEGATIF (membuat orang berkhayal, daya ingatan lemah, dsb.) , ataupun tiada apa-apa yang positif langsung. Jika tiada yang positif langsung, maksudnya ia adalah SIA-SIA.

Jikalau diumpamakan membuat PERNIAGAAN, ia seperti mendapat kerugian atau tiada keuntungan langsung. Mahukah kita meneruskan perniagaan seperti itu? tambahan lagi sekarang Kiamat makin dekat. Kiamat kecil (kematian) kita pula entah bila-bila masa sahaja. Apa yang KITA ADA untuk dipersembahkan kepada Allah?

Jadi saya ingin mengajak semua bersama-sama ikut KEMPEN KEMBALIKAN MARUAH : TAPIS TV! ini. Jika rancangan tv yang anda tontoni ada bau-bau DOSA dan SIA-SIA, terus TUKAR kepada rancangan yang lebih bermanfaat kepada minda dan ROH anda. ATAU tutup sahaja TV tersebut.
Jangan GADAIkan maruah, masa, minda, dan pahala anda dengan aktiviti tidak bermoral ini. Sekian.

SELAMAT BERJUANG. LILLAHITAALA.

Saturday, 5 June 2010

Quotes - Ep.2

al-Quran adalah (gedung yang mengandungi semua perkara);
ajaran agama,
ilmu pengetahuan,
kebudayaan,
dan SENI.
ia menguatkan ROH,
memberi kepuasan kepada AKAL FIKIRAN,
membangkitkan kesedaran DALAMAN,
memberi keupasan kepada JIWA & PERASAAN
serta menggilap KEMAHIRAN lidah
- Dr. Yusuf Qaradawi..

(sudahkah anda merasa semua yg dikatakan Qaradawi? kalau belum, mungkin kita belum benar2 hayati AQ)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails