Tuesday, 16 February 2010

Anak-anak yatim berkeliaran menjual kalender : apa alternatifnya?

Selalu kita terserempak dengan anak-anak kecil ini meminta derma. Atau menjual barangan seperti kalendar dan lain-lain.
Alhamdulillah, ini satu peluang untuk kita menderma.
Namun timbul di benak hati kita kasihan.

-- Sampai bila kita nak beli kalendar atau kismis dengan mereka atas dasar kasihan dan mana sempat je?
--Kenapa dibiarkan masa mereka berlalu sebegitu di waktu mereka sepatutnya gunakan untuk pembelajaran?


Alhamdulillah, timbul beberapa idea yang saya kira boleh menjana pendapatan rumah anak-anak yatim ini dengan lebih efektif sekaligus membantu anak-anak kecil ini belajar secara tidak langsung. Mungkin juga idea ini telah dilaksanakan di sesetengah tempat, namun saya benar-benar harap ia dikembangkan lagi, agar kita tidak akan lihat lagi anak-anak itu berkeliaran menjual kalendar ini dan terdedah kepada bahaya, malah akan mendapat pendapatan yang lebih tetap dan teratur.

Saya puji sesetengah pengendali rumah anak-anak yatim yang sangat kreatif dan bagus dalam menjana pendapatan rumah tersebut sehingga mampu berdikari dan berdiri di atas kaki sendiri. Contoh terdekat saya lihat sebuah pusat tahfiz untuk anak-anak yatim di sg merab ni. Lupa pula namanya.

Saya juga puji usaha PEYATIM dan badan-badan lain yang mengelolakan pelbagai program untuk membantu anak-anak yatim ini. Saya mengajak orang ramai di luar sana sumbangkan wang gaji bulanan anda untuk disalurkan kepada rumah anak-anak yatim yang terdekat. Jika tidak pun, buat skim potongan gaji seperti yang dikendalikan oleh PEYATIM.

Baiklah, kembali kepada idea tadi. Katakunci bagi semua idea ini adalah: KEUSAHAWANAN/ENTREPRENEURSHIP

ha, bagaimana tu?

Idea 1: ART TERAPHY + ART CLASS = YOUNG ARTISTSE/CRAFTSMEN /ENTREPRENEUR
Idea 2: GARDENING + TERAPHY = USAHAWAN TANI


Pertama: kita dapatkan guru-guru, para peminat kraf, secara sukarela mengajar anak-anak ini bidang seni visual seperti lukisan, kolaj, senireka grafik, komik, poster, origami, glass painting, seni tulisan khat, membuat gelang manik, anyaman, catan. Melalui cara ini, anak-anak ini dapat meluahkan kreativiti, dan mengekspresikan diri melalui seni. Inilah dia satu bentuk terapi kepada anak-anak ini.

Kedua: dapatkan modal untuk penghasilan karya-karya anak ini. Buatlah penanda buku ke, lukisan ke, tulisan khat ke, ukiran ke. Apa-apalah produk untuk dijual.

Ketiga:
bentuk kelab usahawan muda di rumah anak yatim masing-masing. Dapatkan sukarelawan dewasa untuk membantu memberi panduan kepada anak-anak ini membuat perniagaan. Pernah lihat bagaimana pandu puteri di Amerika menggalakkan keusahawanan di kalangan anak-anak kecil dengan menjual cookies? Ha, itu jual je. Tapi kini kita mungkin tak perlu suruh anak-anak ini menjaja cara lama. Kasihan mereka. Kita mahu orang membeli bukan kerana sekadar simpati, tapi sebab mereka mahukan produk itu juga.

Keempat:
bina website/ blog untuk promosi barangan/produk mereka.

Kelima: anak-anak ini juga boleh digalakkan bercucuk tanam di kawasan rumah anak yatim mereka. Sayur-sayuran, ubi, dan buah-buahan. Bukan sekadar menanam untuk support makan sendiri, tetapi juga untuk jualan di pasaraya besar. Bila kita nak jadi usahawan tani, maksudnya harus bersungguh-sungguh. Dapatkan tanah, baja,branding, dan harus ada yang pandu anak-anak ini. Saya yakin ramai orang yang mempunyai ilmu, wang, dan tenaga di luar sana yang sanggup mengajar anak-anak ini cara menjadi usahawan tani yang berjaya.

Keenam: ha, apa lagi produk boleh dihasilkan? Kalau dulu, ada anak-anak jiran kami jual dadih buatan sendiri masa cuti sekolah. Jual air minuman, dan juga sandwich di gerai diperkarangan masjid. Comel je.

Apapun, jangan sampai salahguna tenaga budak-budak ini, mengganggu waktu belajar mereka. Yang penting niatnya untuk kebaikan anak-anak ini, bukannya untuk keuntungan semata-mata. Di samping itu memberi peluang kepada komuniti sekitar membantu anak-anak ini berdikari dan mempelajari sesuatu. Galakkan minat keusahawanan dalam diri mereka di samping menggalakkan kreativiti mereka.

Apa macam? Ada minat? Sebar-sebarkan lah idea ini.

p/s: sape nak tolong saya karang kertas kerja nak bagi kat peyatim/skuad puteri/yayasan albukhary?

3 comments:

saiful al ieman said...

salam cikgu^^~
betol jugak kan? kita hanya tolong anak2 yatim ni bila berkesempatan jer..x kira lagi time kita ngah busy tau pun kesempitan..lagi la langsung x tolong mereka~last last mereka beredar mcm tu jer..
hm..saya rasa idea tu bernas!
semoga ada yg akan melaksanakan!

(saya akan buat apa yg saya mampu!^^_)

cikgu ii said...

tq encik shy..tp tulah,i do not have the guts n time to carry the project myself. hoping that someone will do someday..kertas keje tu dah lama mula, tp tak complete2 lg..huhu..

btw, td tgk kat surat khabar, nmpk kelab usahawan kat sekolah tanam cendawan. menarik gak. b4 this ada gak projek tanam cendawan oyster utk tingkat taraf hidup org miskin.. mgkn boleh juga dilaksanakan kan??

saiful al ieman said...

hm betol~
bercakap pasal anak yatim buat saya rindu pada adik adik di rumah bakti=(~
semoga dapat bertemu mereka lagi^^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails