Saturday, 11 April 2009

Mind set cuti

Ada orang dia fikir nak cuti, nak berehat bila tiba hujung minggu atau cuti sekolah..
Lepas tu, bila rancangan itu tak jadi, dia kecewa dan stress
+ depressed..sian..

Solusinye:

Jangan letak mind set nak cuti dan nak berehat.
No such thing as looking forward for weekend and then no such thing as friday night fever or monday blues..
Kan hidup lebih aman dan teratur..?
Hidup kat dunia ni takde rehat. Rehat for eternity di akhirat kelak. Rehat sekadar mana keperluan kita je di sini.

Kitaran hidup bodoh:

Keje penat2 --> kumpul duit untuk bersenang-lenang, holiday, dsb..kemudian --> keje lagi penat2 --> mengharungi hari2 penuh rutin yang disangkakan nikmat, tapi sebenarnya menjadi bodoh, kerana meletakkan titik akhir matlamat yang singkat, iaitu:
weekend/holiday di dunia..
Kenapa tidak kita kumpul dana untuk akhirat kelak??
Lagi best!
tak yakin dengan hari akhirat??

Perang pemikiran:

Adanya holiday dan weekend ni, adalah ciptaan manusia yang nak melemahkan dan melekakan orang lain. Inilah di antara perang saraf dan perang pemikiran sejak dulu lagi. Nak biarkan manusia lemah dengan dunia, merasakan dunia ini adalah syurganya dengan penuh hiburan.
Cuba ingat balik, ada ke weekend masa zaman Nabi dulu? Tak ada. Malah, dalam al-Quran pun menyebut, lepas solat jumaat, teruskanlah kembali urusan sebelumnya (kerja semula, bukannya cuti..)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails