Tuesday, 30 September 2008

Kembali ke comfort zone: ZON BAHAYA!

Untuk siri kali ini yang dinamakan seperti di atas, kami akan mengetengahkan beberapa cerita yang dikumpulkan sempena kembalinya kebanyakan orang ke zon selesa masing-masing, iaitu rumahku syurgaku. Memang suatu saat yang membahayakan apabila kembali selesa. Alhamdulillah orang-orang seperti di bawah walaupun tersasar kadangkala, namun masih mampu memakai cermin mata Islam sewaktu memandang keadaan sekelilingnya. Mari kita lihat sejauh mana mereka dapat bertahan di dalam zon bahaya ini? Hehe..

Cerita Meilin: Focus

“tau tak tadi imam tu baca surah apa?”
“ha? Tak perasan pulak.”

~huhu.nampak sangat Meilin tak khusyuk tadi!~

Meilin ikut kakak gi iktikaf pada hari tu di sebuah masjid. Masa Subuh tu, Imam membacakan surah Qof. Hmm..so where’s this story going? Sabar ye.

Well, tadi Meilin pergi iftar dan solat fardu & teraweh kat sebuah masjid yang cantik di Malaysia ni for the first time with family. Alhamdulillah. Sampai juga hajat Meilin. Iftar di masjid bukanlah sesuatu yang menjadi kebiasaan dalam familynya.
~macam tak pernah je? Buka kat hotel adelah kot?~

Malah, solat teraweh pun. Sejak kecil, Papa yang selalu pergi, tapi ahli keluarga yang perempuan tak pergi pun. Adelah sekali tu Meilin ingat masa umur dalam 6-7 tahun ikut the whole family gi terawih kat masjid area Ulu Klang. Peristiwa lain tak berapa nak ingat. Cuma yang pastinya, up till Meilin dok kat asrama at the age of 20, barulah dibiasakan dengan budaya bertaraweh.
Itupun sebab Meilin:
1. rasa sebagai pemimpin kenalah tunjuk contoh baik
2. ada kawan ajak
3. ada iftar yang best dalam dulang setiap malam, dan
4. ada seorang pelajar berkopiah biru yang diminati..

~huhu..sah-sah solat tak khusyuk sebab before solat mata ni jadi scanner (kami di tingkat atas, jemaah lelaki di bawah), cuba mencari di mana mamat tuh berada di kalangan jemaah yang ramai.~

Ok,cukup. Kembali kepada cerita asal. Tadi bila solat, Meilin cuba untuk memahami makna ayat-ayat suci al-Quran yang dibacakan oleh Imam melalui butir kata Arab yang difahami sikit-sikit, sama seperti yang kakak Meilin katakan; iaitu dengar betul-betul apa dibaca oleh Imam. Cuba fahami, insyaAllah menusuk ke dalam hati, walaupun tak faham sepenuhnya Bahasa Arab.

Betul juga, Rasulullah dulu pun lecture para sahabatnya melalui bacaan dalam solatnya. Segala pesanan disampaikan di dalam solat dalam bentuk ayat al-quran. Alangkah indahnya jika kita dapat lakukan itu di luar waktu solat juga!

Jadi, hasilnya? Memang berkesan untuk khusyuk solat. Jika dahulu, Meilin rasa solat sendirian lebih khusyuk, tetapi sekarang Meilin sudah faham manfaat solat jemaah.

Semasa solat juga Meilin lihat sekeliling, iaitu jemaah wanita, lalu terfikir;
“Wow, this is my family. They are all my sisters. Saudaraku. Tetapi kenapa kami semua masih takut-takut untuk berkenalan antara satu sama lain? Masih lagi duduk-duduk dengan orang yang dikenali sahaja?”
Melihatkan jemaah lelaki di hadapan pula, Meilin terfikir;
“Alangkah baiknya jika jemaah sebanyak ini berkekalan ramai seperti ini selepas bulan Ramadan.”
“Alangkah baiknya jika jemaah di saf-saf hadapan ini mampu menjadi tentera Allah, mempertahankan Islam sebaiknya!”
Lalu Meilin doakan moga ia menjadi kenyataan.


Cerita Makcik : Eksiden

Tadi Makcik tonton tv. Selalunya kalau tonton tv, cepat betul panas punggungnya, cepat-cepat Makcik bingkas bangun berlalu dari situ atau capai suratkhabar untuk dibaca, sambil menemani keluarga yang menonton tv. Tapi kali ini Makcik tewas. Tertengok satu rancangan tv. Full. Sampai habis. Isy, ape nak jadi ni Makcik?

Tamat rancangan tu, ada pula rancangan tv lagi satu – macam dokumentari jugak. Makcik pernah tonton kisah ini, tapi dia duduk tonton juga. Ada kisah seorang ni yang kepalanya tertusuk besi. Bagaimana? Sewaktu pakcik ni memandu untuk menghantar piza, sebuah kereta di hadapannya terlanggar sebatang besi di atas jalan, lalu terpelanting masuk batang besi itu melalui cermin depan kereta pakcik dan tertusuk di kepalanya.

Suatu peristiwa yang tak disangka-sangka. Memang pelik, tapi itulah takdir Allah swt. Apa sahaja boleh berlaku di bawah izinNya. Bila-bila masa saja Dia boleh tarik semula nyawa kita. Kalau Dia mahu, jatuh longkang sedalam 12 sentimeter saja pun boleh meninggal dunia. Kalau Dia mahu, seorang fitness trainer atau nutritionist yang sihat pun boleh meninggal disebabkan oleh penyakit jantung.

Lalu Makcik terfikir dan bersyukur. Makcik pernah eksiden suatu ketika dahulu. Sewaktu konvoi dengan rakannya, kereta rakannya yang di hadapan terlanggar divider jalan. Lalu kereta Makcik di belakang melanggar beberapa benda di atas jalan hasil eksiden kereta di hadapannya, seperti besi divider dan bermacam-macam lagi. Memang bahaya. Jalan gelap. Makcik brek mengejut sehingga tayar depan pancit. Apabila makcik teringat rancangan tv tadi tu, makcik sangat bersyukur yang dia tidak apa-apa malam itu.
Sangat-sangat bersyukur !

Lalu Makcik sampai kepada satu conclusion: Allah sangat sweet. Ada sebab kenapa Dia suruh Makcik tonton rancangan tv ini. Padahal episod ini pernah Makcik tonton sebelum ini. Makcik bersyukur kerana Allah bantu dia menonton episod kali ini dengan pandangan berbeza, iaitu sebagai hamba Allah. Alhamdulillah.

Lalu Makcik bingkas bangun dari tempat itu untuk pergi menyatakan syukur dan terima kasihnya kepada Allah swt.


Cerita Ezee: Looking at different people

Ezee geram sangat lihat mata-mata mereka memandang Ezee. Nampak sangat mereka ni prejudis terhadap Ezee. Mentang-mentang Ezee bukan sekolah agama, pakaian tak macam diorang! Susah untuk Ezee terima mereka, walaupun mereka hanya memandang begitu. Kadang-kadang tersengih dan tersenyum pula. Ezee betul-betul tak faham.

“ pergilah berkenalan dengan budak-budak Syariah tu. Dia kan satu floor dengan kau. Junior pulak tu. Sian diorang, budak baru ni kena dibantu..’’

“ isy, taknak lah aku. Diorang ni pandang semacam kat aku. Macamlah diorang tu baik sangat. Lagipun siapa senior kat sini? Aku ke dia yang kena tegur aku? Budak baru ni tak boleh buat baik sangat. Nanti dia pijak kepala kita’’

“..loh..ke situ pulak dia..sukati ko lah Ezee. Tapi, apa yang aku tau, tak rugi berkenal-kenalan dan merendahkan diri. Kalau orang tak suka sekalipun, Allah suka. Allah tak lihat pada seniority atau course seseorang tu untuk menilai mereka..

..yang aku nampak, ko tu yang prejudis terhadap mereka. Belum kenal lagi, dah macam-macam assumptions ko buat. Kalau betul pun nanti mereka tegur cara pemakaian ko, memang patut pun. Kiranya mereka tu sayangkan ko. Tanak ko termasuk dalam golongan dimurkai Allah. Salah ke mereka buat macam tu? I mean, itupun kalau mereka betul-betul tegur lah!’’

“…..”


~Ramai sangat orang yang sangat mudah untuk menuduh orang lain sebagai seorang yang prejudis, tapi sebenarnya dialah yang lebih prejudis terhadap orang lain. It’s not about who starts first/ siapa mula prejudis dulu, because it doesn’t really matter. What matters most is that you have that prejudices in your heart long before you say it or act it out. Betul tak? Ramai je yang prejudis dalam diam.
So how do you look at people actually? Time to muhasabah diri. To have zero prejudice, well, just remember that we are all servants of Allah and nothing else. So why must you have prejudices? It’s time to put everything in a positive light. You won’t regret it.
Allah loves you Ezee!~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails