Thursday, 24 July 2008

Nasheed: It’s all in the words



Alangkah bahagianya jika mereka benar2 mamahami apa yg mereka nasyidkan..
Perjuangan,
perpisahan,
mencari keredhaan dan keampunan Allah,
tujuan hidup,..

Macam2 perkataan yg indah dan sangat kuat yang keluar..
Itulah nasyid.
Yg membezakan nasyid dgn genre lain hanyalah kata-katanya..
Sebab itulah saya jarang nak masuk pertandingan nasyid. Sebabnya selalunya saya akan kurang setuju dgn pemilihan lagu…(saya memang degil sedikit)
Pada saya, lagu yg dipilih seharusnya mempunyai kata-kata dan mesej yg kuat untuk disampaikan.. bukanlah sekadar kata-kata yg berbunga-bunga sastera ataupun lagu ukhuwah untuk feel good saja.
It’s a medium of dakwah, so go on use it as maximum as possible.
If ur nasyid can touch people, can make people cry, and remember Allah, then congrats to u!

Berbalik kepada persoalan awal. Ya, dahulu saya orang biasa yg menyanyikan lagu nasyid sekadar suka-suka tanpa pemahaman mendalam. Saya juga pernah di tahap tak suka dengar lagu nasyid2 ni. Itu cerita dulu. Kini saya menangis bila mendengarkan lagu Hijrah daripada Nowseeheart..huhu..I put myself in the hijrah event when I heard that song. Sekarang saya sudah faham maksud perjuangan yang dinyanyikan dalam nasyid2 tu..alhamdulillah

“Wahai adik2, ku doakan semoga suatu hari nanti awak dikurniakan kefahaman ad-deen yg sebenar. Moga kita akan sama-sama faham apa yg dinasyidkan tu.”

Songs on my fave playlist right now:
1. para pencari mu – ungu
2. ku berlari – firdaus
3. erti syukur – unic
4. belajar dari ibrahim – snada
5. mabadiuna – snada
6. hai mujahid muda – izzatul islam
7. atas nama cinta – unic
8. rahmat ujian – mestica
9. satu tekad – unic
10. monggol dah pulang – XPDC
11. kehidupan – nazrey
12. islam – raihan
13. people of the boxes – dawud wharnsby ali
14. mencari cinta sejati – caliph
15. cinta rosul – nasitakustik

oh ye, bilalah nak tengok videoklip kumpulan nasyid kita betul-betul menyampaikan mesej lagunye. Balik2 dok tayang muka mereka menyanyi kat beberapa lokasi yg pelik2. Penggiat nasyid, tolong buat video klip anda meaningful. Kalau tak, kami akan buat je kat movie maker hehe.. biar org faham sket lirik lagu anda. Ni nyanyi nasyid nak sampaikan dakwah ke apa? Hehe..
:) saya sangat suka video Allah Knows by Zain Bikha dan Dawud Wharnsby Ali

sebab isu ni keluar?? --> tadi masuk ptandingan nasyid dgn adik2 yg sgt best! sayang korang semua. sorilah saya terbatuk2 atas stage

2 comments:

ummu said...

huhu..the first nasyid we sang together. hoping this is not the last. tq sumbang suara.ehe

~ pasni kite wat group nasyid sndrik..kakak2 semua cikgu music yg hebat.

adiat said...

akak batuk2 ke??x perasan pulak..hehe..
apape pun, hope it will be a sweet memory for us..

thanks kak!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails