Friday, 18 July 2008

Abu Jahal si Jahiliyah

Definisi jahiliah yang biasa kita dengar adalah bodoh, dan tak tahu.
Abu Jahal digelar sebegitu adakah kerana ia bodoh atau tak tahu?
Abu Jahal tahu impak yang dibawa oleh kalimah syahadah yang dibawa oleh Islam, maka dia takut untuk mengakuinya, kerana mengakui kalimah syahadah bermakna mengakui bahawa seluruh kehidupan hanyalah berpaksikan kepada Allah SWT dan tiada selainNya.

Dua kalimah ini juga meletakkan tanggungjawab di bahu pengucapnya untuk memastikan seluruh alam tunduk kepada penciptaNya.
Lalu Abu Jahal yang bodoh ini hanya memikirkan kerugian yang bakal dihadapi dari segi perniagaan, amalan nenek moyang yang diwarisi dan perkara-perkara lain apabila mengucapkan dua kalimah tersebut.

Betapa singkatnya pemikiran beliau!
Betapa ruginya beliau!

Di atas sebab itu jugalah beliau sering mengganggu usaha dakwah Rasulullah untuk membawa kebenaran Islam.

Masih adakah Abu Jahal dalam kalangan kita?
(jika dilihat AJ tak mahu ikut islam kerana takutkan kerugian kecil, manusia zaman kita pula takut nak ikut islam sebenar kerana takutkan pandangan orang, takut nak meninggalkan kebiasaan dan keseronokan, takut kehilangan keluarga dan kawan-kawan?)

Rib’i bin Amir dengan pakaian compang-camping ketika berjumpa Rustum, Panglima Perang bangsa Parsi telah berkata:

“Sesungguhnya Allah mengutus kami untuk mengeluarkan manusia ini dari perhambaan kepada sesama manusia menuju perrhambaan hanya kepada Rabb manusia, dari kesempitan dunia,menuju keluasan akhirat, dan dari kezaliman agama-agama (selain islam)"

Dunia ini sempit berbanding akhirat yang tiada akhirnya (eternity). Segala nikmat yang didapati sekarang hanyalah umpama mikrob yang halus berbanding nikmat di akhirat yang juga umpama seluruh alam cakerawala ini. tetapi manusia masih lagi mengejar dunia dan memilih untuk menjadi hamba kepadanya.

Hasilnya, manusia kini berhambakan duit, televisyen, cinta, fesyen, muzik, komputer, dan hobinya.
Apa yang dinyanyikan di mulutnya adalah “I cannot live without you”
Padanya “tiada lafaz yang lebih agung dari kalimah cinta seorang wanita”
Hidupnya tidak bererti tanpa cable tv atau kad kredit, atau kereta kesayangannya.

Di manakah paksi kehidupannya?
Di manakah nilai syahadahnya?


Apakah Ilah (sembahan)nya yang sebenar?
Apakah erti Allah pada kita sebenarnya?

Kalimah syahadah yang kita sebut setiap kali dalam solat:
“TIADA Tuhan yang disembah MELAINKAN Allah dan Nabi Muhammad itu pesuruh Allah.”

Al-kahfi:14
Dan kami telah meneguhkan hati mereka di waktu mereka berdiri, lalu mereka berkata; “Rabb kami adalah Rabb langit dan bumi, kami sekali-kali tidak menyeru Ilah selain Dia. Sesungguhnya kami kalau demikian telah mengucapkan perkataan yang amat jauh dari kebenaran.”

Menyembah Allah SWT dengan penuh keimanan dan keyakinan membawa kita kepada kebenaran yang hakiki, iaitu Islam. Jika kita menyeru kepada selain Allah, maka kita telah membawa ke jalan yang menjauhi kebenaran, iaitu jalan yang menuju kemusnahan.

Jalan apakah lagi yang menjauhi Islam dan syurgaNya?
Fikirkan.

Al-kahfi: 15
“Kaum kita ini telah menjadikan selain Dia sebagai illah-illah (untuk disembah). Mengapa mereka tidak mengemukakan alasan yang terang (tentang kepercayaan mereka). Siapakah yang lebih zalim daripada orang-orang yang mengada-adakan kebohongan terhadap Allah?”

Apabila kita menyembah benda lain lebih daripada Allah, maka secara automatik kita menjadi orang yang zalim. Ini kerana kita tidak mengikut fitrah dan tidak membawa kepada kebenaran. Lihat sahajalah kepada dunia materialisme yang kita duduki sekarang. Bukankah banyak pembohongan dan kezaliman yang berlaku?

Al-Jatsiyah:23
Maka pernahkah kamu melihat orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai illahnya dan Allah membiarkannya sesat berdasarkan ilmuNya dan Allah telah mengunci mati pendengaran dan hatinya serta meletakkan tutupan atas penglihatannya?

Mahukah kita membiarkan Allah mengunci mati pendengaran, penglihatan, dan hati kita daripada mendekatiNya disebabkan oleh perbuatan kita sendiri yang terlalu mengikut hawa nafsu? Mahukah kita dibiarkan sesat tanpa arah tuju?

Jahiliyah umpama makanan segera (fast food). Makanan segera memang nampak sedap berbanding nasi dan lauk sayur yang kita makan. Tapi, tanpa kita sedari, sebenarnya makanan segera yang sedap itulah yang merosakkan tubuh badan mereka dari dalam sedikit demi sedikit.
Malah, lebih teruk lagi, ia membunuh kita.

Itulah yang berlaku sekarang. Kita nampak jahiliyah itu lebih seronok dan mudah daripada jalan Islam, tapi sebenarnya ia merosakkan fitrah kita sebagai manusia ciptaanNya. Satu kerugian besar buat kita dan seluruh umat manusia.

Pilih : Jahiliyah atau Islam?

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails