Saturday, 29 December 2007

soothing sounds



selawat pelindung diri by nowseeheart

Thursday, 13 December 2007

Just for FUN. what is FUN?

Bagi manusia yang sudah tetap dan nampak matlamat hidupnya sebagai seorang yang mengucapkan syahadah sepenuh jiwanya, sepatutnya…
Tiada istilah “just for fun”.
Dia tidak akan ada perbuatan yang dibuat sekadar suka-suka.
Dia adalah orang yang bersungguh-sungguh mendampingi iman.
Kerana orang yang beriman tidak mensia-siakan masanya dengan perbuatan yang sia-sia dan tidak bersandarkan kepada Allah.

Jadi, Islam ini “no fun” ke?
Sebenarnya apa gunanya “fun” yang tiada makna?
Buktinya, orang yang keluar “having fun” katanya, hatinya pun entah-entah tidak tenang tenteram. “fun” yang dinikmatinya juga bersifat sementara. Malah, selalunya membinasakan dirinya juga. Sedangkan orang beriman yang menghadapi pelbagai kesukaran, malah berdepan dengan hukuman maut pun masih mampu tersenyum tenang.
Mereka nampak teraniaya, tapi sentiasa tenang dan bahagia di hati. Kerana mereka ada Allah di hati mereka.

Jadi siapa yang “having fun” sebenarnya?
Di syurga kelak siapa yang akan mendapat keseronokan atau “fun” yang abadi?
Nak biar dia seorang sahaja?
Atau awak seorang sahaja?
Kenapa tidak kita semua? Kita ajak semua menuju jalan Allah. Keseronokan akhirat yang lebih abadi…

Bak kata Syed Qutb dalam Hidup di bawah bayangan Quran:

“Segala sesuatu yang dicapai oleh seseorang di dunia ini bukanlah merupakan seluruh habuannya, malah merupakan sebahagian dari habuannya sahaja.
Segala balasan yang terluput di dunia ini tidak akan terluput di Akhirat nanti.
Di sana balasan tidak akan mengalami penganiayaan, pengurangan, dan kesesiaan.
Peringkat perjalanan yang dilalui manusia di bumi ini merupakan peringkat perjalanan di sebuah alam hidup yang lumrah, sebuah alam sahabat yang mesra dan sebuah alam yang mempunyai roh yang sentiasa menerima, menyambut, dan ia bertawajjuh kepada Allah Pencipta Yang Maha Esa sebagaimana roh orang yang beriman bertawajjuh kepada Nya dengan penuh khusyuk.”


Oleh itu, jika soalan saya sekarang adalah:
“Kenapa awak buat tu?”
Jika awak mampu menjawab:
“InsyaAllah semata-mata hanya kerana untuk mendapat redha Allah”

Saya ucapkan Tahniah!
Sekurang-kurangnya matlamat hidup awak tercapai sekaligus mendapat pahala dan dijanjikan syurgaNya.
Oleh itu, bila buat sesuatu, fikirlah baik-baik. Semoga Allah beri petunjuk.

“Begin with the end in mind”

Beriman kepada kitab??


Sejauh mana kita beriman kepada kitab Al-Quran?
Belek pun tidak.
Baca pun tidak.
Faham apatah lagi?
Bila dah boleh baca pula, kita baca saja. Tidak sampai ke hati. Tak ubah umpama si orientalis barat.
Apa yang kita suka, kita ambil. Yang kita tidak suka, kita lempar jauh-jauh.
Yang kita rasa tak berape best, kita modify.
Maka, berimankah kita?

Bahagian poligami dan nikah kahwin kita ambil. Bab kejadian alam dan unsur-unsur saintifik yang diceritakan dalam alQuran kita ambil.
Bahagian suruh menutup aurat pula kita lempar jauh-jauh.
Bila Allah kata pasal hubungan lelaki perempuan bukan muhrim perlu dijaga kita kata zaman dah berubah, tak mengapa. Lagipun kita bukan buat benda tak elok atau pegang-pegang...banyak betul modify ayat-ayat Allah.
Zaman dah berubah? Bukankah masa SPM, PMR dulu kita jawab dalam peperiksaan Pendidikan Islam KBSM kata yang Al-Quran itu sesuai sepanjang zaman?

Hmmm...betulke kita percaya kepada al-Quran?
Betulke kita beriman kepadanya?
Al-Quran adalah umpama arahan dan nasihat daripada Allah, jadi mengapa pula kita tak nak ikut?
Allah yang menciptakan kita, Dia Maha Mengetahui, jadi kenapa pula kita persoalkan apa yang dikatakanNya?
Fikirkan.

Back to Quran.

Kronologi ke Surau (musolla)


Seorang pemuda,
hendak pergi ke surau.
Tiba-tiba rasa riak dengan perbuatan.
Mungkin harus aku patah balik?
Jangan!
Jangan patah balik!
Jangan tak jadi pergi pulak!
Nanti syaitan dan iblis ketawa gembira kerana tipu helahnya berjaya.
Betulkan semula niatmu.
Percepatkan langkahmu.
Berlawan dengan hawa nafsu, pasti menjadi suatu kemenangan yang manis.
Lagipun, pernahkah ada manusia yang rasa rugi apabila ke surau.
Buang masa? Taklah.
Tak rasa rugi masa pun.
Malah, rasa tenang dan gembira.

Marilah menuju kejayaan!

Wednesday, 5 December 2007

the big star & the 'isk' girl..hehe


E’eh, you’re that film star! ANani right?
You’re still young and petite, and yet you’re a big star already!

~ sigh** blushing
~ thank you
~would you like me to sign an autograph for you?

Oh, no Ana. It’s okay, I’m not going to ask for your autograph or photo now :)
But…
Tell me, when you have something really good, like special offer for certain products, you would definitely share the good news with others right?

~right?? Hehe..
~**confused

But don’t worry, this time it’s not product. It’s only facts that I want to share with you. Some history lessons to be exact.

~huh?

Never mind if you are full of controversy or the way you dress are really a contrast with mine.

~erkk??

We are all victims of what others did in the past. But all you need to do now is that you just open your hearts and mind now so that you won’t be victimized anymore.
We are all young and capable of doing something really big, so you see, there are people out there who realized that. So they are eager to manipulate our power. And you yourself are now a star! Imagine the impact that you’ve and you might have done. All your words and your actions are being heard, seen, and followed.

~so where are you getting? I cannot see any history lessons here.
~please get straight to the point I do not have much time.
~if you want me to endorse your product, just tell me dear.

Okay, okay. So what I am trying to say that it is others who mould us to be what we are today. Others, such as our family, our education systems, what we read or eat, and our surroundings. So now, it is up to us whether we took full charge of ourselves to become a tool for everything good, such as the Islam, our peaceful deen or just be a victim of circumstances and manipulated by others.

~and???
~you’re still talking in circles.

And…now I’ll ask you again; if you have good news, such as how Rasulullah got the first revelation in Hira’ cave, wouldn’t you like to spread the news to the ones you love?

~**smile
~what do I have to spread?

The beauty of Islam. The words of Quran. It has everything you need in it. How far have we been using it as our manual of life? Have we told others what’s inside it? Or we just want to keep the good news as a secret?

~ah-ha.
~you may just have a point.
~I can only recite the quran, but I do not know Arabic. So where should I start?
~by the way, where is the history lesson you’ve been telling me?

Haha..yes, so we should start with the history lesson. And a history lesson will not be interesting if we could not relate it with ourselves right? Just like the plots of the film you just starred 1957: hearts of Malaya right? Therefore it is important to know how we see ourselves before determining our history.
This is the muqaddimah before we go on with ISK.

~ISK? What’s that?

hehe..…So, anyone? Who would dare to tell this film star about ISK?...hehe…continue this story yourself…

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails