Monday, 21 September 2015

apa yang mengganggu fikiran saya - Part2

 My dad went to this programme and took back its books, and give it to me. wanting me to read i guess. Secara teknikalnya, banyak kesalahan bahasa dan typo dalam ni. Banyak juga ucapan atau bahan yang dibentangkan agak emosi dan kurang fakta kukuh untuk menyokongnya. some are just like ramblings to me.Adakah saya tidak endahkan semua yang ditaip dalam tu? Tak juga. Cuma saya tak bersetuju dengan kebanyakannya dan di sebalik memorandum tersebut.
Tapi...apa yang paling mengganggu fikiran saya?
Ia bertajuknya "perpaduan nasional". But I could not see any perpaduan nasional in there! only rage and one sided views that is almost racist (my opinion).
So okay up to u. Silalah baca dan kenalilah orang-orang di dalamnya.



Sunday, 20 September 2015

alQuran for autistic children

thumbs up al-Quran!

benda yang pernah mengganggu fikiranku dulu.. masih lagi sekarang..

Tahun lepas dok baca paper tak berapa gemar nih. i was intrigued by the picture on the main page. ar nih..terus sy whatsapp member saya tentang perasaan sy tentangnya.
 yup, ni tahun lepas punya sambutan merdeka. Tajuk macam bagus, tapi gambar tu sgt mengerikan saya. Budak2 bawah umur, berbasikal waktu malam. selalu jugak nampak tu, walaupun bukan di malam merdeka.
Selalu tertanya-tanya, budak-budak ni masih kanak-kanak, apa dibuat lewat malam ni?
 di mana ibubapa mereka?
dan yang paling ntahpape adalah, kenapalahhhhh editor suratkhabar ni boleh bagi gambar macam ni lepas kat muka depan? THIS is totally wrong.
socially unacceptable. should these kids we be proud of? patutnya wartawan cover isu neh, isu kenapa kanak-kanak merayap waktu malam naik basikal jauh-jauh.. (kekadang depa berhenti kedai mamak 24 jam tu pada tengah malam tu order sekeping roti canai dgn air suam then share ramai2).

But then again, ini kan editor suratkhabar yang pernah keluar headline "apa lagi cina mahu?" tu kan? dan memang headlines dia banyak lagi yang tak boleh blahh..memang ntahpape. jadi hmm...so tak hairanlah kenapa gambar bebudak ni boleh keluar dengan caption begitu kan?
I guess nak kene sekolahkan balik editor ni kot.hehe..

Sunday, 28 December 2014

Things were different back then : The Weather

Right now it is raining heavily in my hometown. I can’t help to worry about flood as my house is quite near to a river and there is a small man-made lake right in front of our house. We are right now in the middle of major flood crisis in Malaysia. It was really bad. As for myself, everytime it rained heavily, I would be very worried. No smiles definitely.

A few months ago, we were striken by draught. It is not as bad as in some countries, where it brought famine, but here in Malaysia, it has come to the extent where the dam is very dry and many places has no running water for quite some time. We did mass prayers and they made clouds (i do not know the real term for that “scientific” process) so that it would rain. At that time, rain was a blessing. Heavy rains made me smile, thinking that the dam would be filled with water.

Gambar hiasan : macro water drop by Tanya Puntti

Wow. See how the same thing could make us feel differently at times!

Anyways, Kuantan is one of the cities which are always being hit by flood these days. I used to live in Kuantan as a child. The year was 1992 until 1995. Every year we would face the raining season. We are quite used to it. It will be on the school holidays at the end of the year. Mom would be hanging our clothes indoors and I remember seeing our balcony and drains filled with lots of water. non-stop. We would also set our paper boats or “sampan” there. hehe.. But at that time, never in my mind that our place will be flooded. Yes. No flood at all. Even having flood in the Kuantan town was never heard of at that time.

But nowadays, things have changed.

I remembered myself going out, be it during my childhood in the 90’s or in my teenage years, we never really care to bring our drinking water for ourselves to quench our thirst. Even during outings with my family too. Even though we rarely gets the chance to have some “cool” drinks at that time whenever we go out with our parents, we still do not bring our own drinking water. And we are not thirsty at all.

Compared to these days, I would always have a bottle of drink by my side. Or else, I would stop by to buy some drinks. I guess the weather is too hot compared to those days in the 90s. That is why we always feel the need to stay hydrated.


So, yup. Things are so different back then.

Friday, 19 December 2014

Just wondering..ke mana perginya lulusan agama?

Saya melihat, ramai orang yang buat kerja kebajikan (charity work) ni orang-orang biasa yang bukan bidang lulusan agama. Lebih-lebih lagi dimonopoli dan dipelopori oleh orang bukan Islam. Betapa cantiknya Islam itu, semua akhlak yang baik, perbuatan seperti membela anak yatim dan orang miskin semuanya ada disebutkan pahalanya. Berbanding dengan agama lain yang mungkin tak cerita spesifik pun tentangnya.

ok benar, ada orang yang buat kerja kebajikan ni tak nampak pun. Dia buat senyap-senyap je. Berapa banyak maahad tahfiz anak yatim yang beroperasi atas sedekah orang. Memang hebat. Para ustaz dan ustazah yang buat kerja seikhlasnya. dan banyak lagi kerja kebajikan yang kita tak tau ceritanya...

Cuma saya jadi terfikir begini hanya bila sedih melihat lulusan agama yang hidupnya sama dengan orang biasa, malah lebih teruk lagi mengejar material keduniaan. Sayang sekali. Jarang juga dengar fakulti pengajian agama ni buat kerja-kerja charity work. Mungkin kita perlu lakukan sesuatu tentang ini.

Supaya ajaran agama itu tidak hanya menjadi teori dan ilmu yang kering kepada pelajar lulusan agama ini.
Sekadar pandangan.

Thursday, 6 November 2014

MASALAH vs. CABARAN

u got problem with me? hehe..abang long Iman jadi gambar hiasan
Dalam kursus tadi, sang syabab berceloteh panjang waktu pembentangan kumpulan. Benarlah, sang syabab ni pantang dapat mikrofon & tajuk yang boleh dia goreng. haha..nasiblah kan. Syok sendiri jadinya. (cuba kalau tajuk lain, macam tajuk semalam, sang syabab tak setuju dengannya dan blur..jadi dia memang buat-buat tak nampak mikrofon tu..haha)

Sang syabab berkata: bila lihat tajuk ini, saya nampak MASALAH

Sang syuyukh berkata : bukan masalah, tapi CABARAN.

Sang syabab memintas katanya: Ya, walaupun saya nampak masalah tapi saya berfikir bagaimana nak selesaikan masalah ini.

Ha? begitulah. 
Memang benar sang syuyukh, dia ingin membetulkan tanggapan dan mindset negatif supaya melihat suatu MASALAH itu dengan pandangan positif, iaitu sebagai CABARAN.

Tetapi, bezanya, mindset sang syabab, MASALAH itu memang beliau sukai. MASALAH bukanlah sesuatu yang negatif secara total kepadanya. Kerana sang syabab suka sangat PROBLEM SOLVING.

Kerana sang syabab melihat kepada kebanyakan ciptaan dan kisah kejayaan di dunia ini bermula dengan sang pencipta/ sang genius menemui MASALAH terlebih dahulu dan cuba selesaikan masalah tersebut.


Ye, Pak Syuyukh, jangan nampak MASALAH tu negatif, je..haha...gotcha!

SO, it is really how we set our mind towards everything. Sometimes, there are more than one answer to A question. We just need to open up our minds. 

So my dear syuyukh, i do agree with you ON the usage of the term CABARAN. But i will just stick to my views too. hehe

Wednesday, 5 November 2014

GAH & meGAH

Sang syuyukh berkata, suatu masa dahulu nama kita gah di mata semua. Kita bermegah dengan nama kita. Tapi kini? Tidak lagi. 
Katanya sesetengah daripada kita malu dengan keturunannya. Malu nak mengaku dengan nama kita. (Well, not me definitely..hehe)

Persoalan yang timbul di benak fikiran saya: 
Kenapa harus gah? 
Kenapa harus megah?

Rasa saya tak perlu bermegah dengan sesuatu yang bukan milik kita.
Kerana semuanya adalah milik Allah swt.

Adakah kita belajar daripada sejarah untuk bermegah dengan sejarah kita yang gah dahulu?
Pada saya TIDAK. Kalau setakat nak letak dalam mimpi dan berbangga-bangga dengannya, tak perlulah.

Cukuplah ia menimbulkan 'IZZAH dalam diri kita, sebagai MOTIVASI untuk melakukan yang lebih baik daripada yang berlaku pada masa dahulu. Bukanlah bermegah.

Tak guna berbangga-bangga dengan keturunan kita. Cukuplah kita bersyukur datang daripada susur galur yang baik dan mendoakan ahli keluarga kita tersebut.

Tak perlu malu mengaku keturunan kita. DAN Tak perlu nak bermegah dengan keturunan kita.

Cukuplah kita mengakui siapa kita dan membina sejarah baru yang lebih cantik dengan mempelajari melalui pengalaman orang yang lebih dahulu daripada kita, yang lebih alim (berilmu) daripada kita.


Ya, saya manusia biasa, yang menjadi hamba Allah, yang juga diamanahkan menjadi khalifah di muka bumi. 
Biarlah BANGSA & KETURUNAN MENJADI NOMBOR 2. Nombor 2 yang kita jaga dan pegang kerana yang Nombor 1. Bukanlah kerana dek bangga mahupun rasa diri SUPERIOR. 
No one particular bangsa is superior than others. Noktah.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails